MUŠKARCI NAČULITE UŠI, VAŠ "PONOS" JE U PITANJU: Uz ove namirnice nivo testosterona vrtoglavo RASTE
Foto: Profimedia

ZLATA VREDAN SAVET

MUŠKARCI NAČULITE UŠI, VAŠ "PONOS" JE U PITANJU: Uz ove namirnice nivo testosterona vrtoglavo RASTE

NIvo testosterona može uticati i dati značajan doprinos kvaliteti života, budući da testosteron utiče na niz stvari, a najpodmukliji neprijatelj testosterona je hormon stresa, kortizol

Objavljeno:

Iako mnoge studije kažu da je nizak nivo testosterona povezana s problemima modernog doba, to ne mora biti tako. Iako nizak nivo testosterona muči puno muškaraca te uzrokuje mnoštvo problema, od nakupljanja viška kilograma i sve nižeg udela zdrave mišićne mase, pa do poteškoća s erekcijom i niskim libidom, oni itekako mogu uticati na nivo ‘muškog’ hormona.

Istraživanja pokazuju da čak 25 posto muškaraca starijih od 30 godina pati od niskog nivoa testosterona, ali to ne znači da moraju prihvatiti takvo stanje. Uvek se nešto može učiniti.

NIvo testosterona može uticati i dati značajan doprinos kvaliteti života, budući da testosteron utiče na niz stvari, a najpodmukliji neprijatelj testosterona je hormon stresa, kortizol, piše Krenizdravo.

Više stresa, manje testosterona

Naime, imati pod kontrolom kortizol, znači i uticati na nivoe testosterona. Što je u telu viši udeo kortizola, to je niži udeo testosterona. Dakle, što je više stresa, manje je testosterona, a što ga je manje, to je testosterona više.

Međutim, ono što jedemo definitivno ima ključni uticaj na to kako ćemo se osećati, pa je jasno kako hamburgeri, pivo i čips nisu put do skladnog tela i raspoloženja, a ni hormoni ne mogu biti u skladu ako je na tanjiru kaos.

Postoje namirnica koje imaju pozitivan učinak na ravnotežu hormona, a samim time i na viši nivo testosterona. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti namirnicama koje sadrže vitamin D i cink, a ovo je popis namirnica koje ih sadrže, dok su istovremeno pristupačne i ukusne.

Tuna

Miris tune možda i nije idealan za prvi spoj, ali činjenica je da je tuna bogat izvor vitamina D. Prema najnovijim studijama, vitamin D može značajno povećati nivo testosterona. Vitamin D pomaže u održavanju broja spermija u spermi, a ako ga nemamo priliku dobiti na suncu i svežem zraku, tuna je izvrstan izvor.

Losos

Losos je izvrsna hrana za povećanje testosterona jer sadrži magnezij, vitamin B, omega-3 masne kiseline i naravno holesterol, koji je veliki prijatelj testosterona. Riblje ulje izvrstan je izvor svestranih omega-3 masnih kiselina, ali verovatno ukusno pripremljen losos više oduševljava.

Jaja

Holesterol u žumanjku ima značajan uticaj na proizvodnju testosterona – testosteron nastaje iz holesterola. Danas je jasno da je teorija, zbog koje su jaja tako dugo bila omražena, bila potpuno pogrešna.

Pahuljice

Ako niste ljubitelj jaja za doručak ili se bojite holesterola, dan je odlično započeti i šoljom ukusnih pahuljica. Ako ih prelijemo šoljom mleka i dodamo pasiranu bananu, dobićemo važnu dozu vitamina D. Pahuljice su vrlo zdrava namirnica, ukoliko ne odaberete one koje su natopljene čokoladom.

Mahunarke

Mahunarke ne smeju nedostajati na jelovniku za zdravu muškost. Slanutak, leća i grašak zdraviji su nego što većina misli. Mahunarke sadrže značajne količine cinka i na taj način održavaju testosteron u dobroj formi. Istovremeno, ne treba zanemariti njihova druga dobra svojstva, poput činjenice da sadrže važna vlakna za telo.

Đumbir

Ljudi već vekovima koriste đumbir u lekovite svrhe – i to ne bez razloga. Savremena istraživanja pokazuju da konzumiranje đumbira utiče na plodnost kod muškaraca. Đumbir utiče na viši nivo testosterona te održava spermije živima. Đumbir je jedna od deset najpopularnijih biljaka na svetu i najmoćniji biljni antioksidans.

Med

Ako želite više akcije u životu, pomozite sebi kašikom meda. Med sadrži mineral bor, koji istraživanja povezuju s visokim nivoom testosterona. Istovremeno, med pridonosi dobro protočnim krvnim žilama, što znači da će krv doći u pravo vreme na pravo mesto. Med utiče i na jake kosti te na izgradnju mišića.

Bademi

Okus badema može se teško takmičiti s kamenicama, a sadrži i mineral cink. Cink ne samo da osigurava da je imuni sistem u odličnoj formi, da je kosa bujna, a nokti čvrsti, već je i jedan od ključnih činioca uspravne muškosti. Cink stimulira enzime koji utiču na proizvodnju testosterona.

Špinat

Jedan od favorita za testosteron za sam kraj: špinat se dugo smatrao pravom eksplozijom testosterona. Špinat je prirodni izvor magnezija koji pozitivno utiče na nivo testosterona u vašem telu.

(Espreso/ Dnevno)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.