11 ZNAKOVA DA STARITE PRE VREMENA: Onaj pod brojem 9 je veoma pouzdan pokazatelj
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

11 ZNAKOVA DA STARITE PRE VREMENA: Onaj pod brojem 9 je veoma pouzdan pokazatelj

Redovno se mažite kremom za sunčanje

Objavljeno:

Ako hodate sve sporije, počinjete imati problema s pamćenjem, bolove u zglobovima... a niste još u godinama kad se to može pripisati starenju, vreme je da se zapitate.

1. Sporo hodanje

Ako vam se tempo hodanja uspori u 40-ima, to može biti znak da starite brže nego što je tipično. Hodanje je jedna od najlakših i najboljih vježbi koje možete raditi. Počnite s 5 minuta dnevno i postupno povećavajte vreme hodanja do 30 minuta. Pokušajte raditi do 100 koraka u minuti. (Da biste to pratili, brojite korake 10 sekundi i pomnožite sa šest.)

2. Sunčane pege

Smeđe sunčane pege najčešće se pojavljuju na licu, rukama i rukama. Česti su, posebno za osobe starije od 50 godina. Ako se ranije pojave, to je znak preuranjenog starenja. No, većina je bezopasna i uzrokovana je godinama boravka na suncu. Posetite lekara ako su crne, menjaju oblik, krvare ili imaju grube rubove. Redovno se mažite kremom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom i izbegavajte boravak na suncu između 10 i 17 sati, kada je sunce najjače.

3. Problemi s memorijom

Blage promjene pamćenja idu uz starenje i mogu početi već u 40-ima. Možda će vam trebati više vremena da se prisetite nekih imena ili činjenica. Ali većina slučajeva Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencije događa se tek nakon 65. godine. A demencija nije normalan deo starenja. Da biste održali svoj um oštrim jedite zdravo, ostanite društveno aktivni i redovito vežbajte.

4. Bolni zglobovi

Kao što zaboravljanje nije deo starenja, to nisu ni ukočeni zglobovi. Ali rizik za osteoartritis raste s godinama, u muškaraca nakon 45. godine, a u žena nakon 55. godine. Nema lijeka, ali se može usporiti napredak bolesti. Samo sat vremena vežbanja nedeljnomože pomoći. Radite vežbe fleksibilnosti, trening snage i aerobik. Ako tek započinjete s redovitim vežbanjem, prvo posetite svog lekara.

5. Suva koža

Vaša koža proizvodi manje ulja kako starite, može postati suha, pogotovo ako imate više od 40 godina. Ali suvoća takođe može biti uzrokovana stvarima koje radite (ili ne radite). Da biste to spriječili, umesto vrućih priuštite si tople kupke, kožu dobro hidratizirajte pijenjem dovoljno vode i negujućim uljima i ne provodite puno vremena na suhom zraku.

6. Modrice na koži

Koža postaje tanja i gubi masnoću kako starite, a i krvne žile takođe postaju krhkije pa je nakon 60. godine češća pojava modrica. Mogu ih izazvati čak i neki lekovi. Većina modrica je bezopasna i prolaze same od sebe. Ipak, obratite se lekaru ako često imate puno velikih modrica, osobito na prsima, leđima ili licu te su se pojavile nakon što ste počeli s novim lijekom.

7. Problemi s uspinjanjem stepenicama

Normalno je ponekad imati poteškoće s koracima. Ali ako se to događa često kako starite, to bi moglo značiti da će vam i neke svakodnevne aktivnosti postati teške. Možda je razlog manjak fizičke aktivnosti. Nastojte se više kretati i češće uspinjati stepenicama. Ako se javlja bol i imate problema s ravnotežom, posetite lekara kako biste isključili srčane probleme ili artritis.

8. Sve deblji struk

Sa starenjem neretko dolazi i širi struk, no trbušna debljina sa sobom nosi niz zdravstvenih rizik poput dijabetesa tipa 2 i srčanih problema. Češći je u žena nakon menopauze. Redovita vežba i zdrava prehrana najbolji su načini održavanja tankog struka.

9. Snaga ruke

Možda teže otvarate staklenku ili slabije držite upravljač automobila? Snaga obično počne padati u 50-ima, a ako se to dogodi ranije moguće je da je to prvi znak artritisa ili, primjerice, oštećenja živca. Snagu ruku možete jačati miješajući glinu, gnječenjem antistresne loptice u rukama ili ručnim ceđenjem vode iz ručnika.

10. Problemi s vidom

Nakon što dođete četrdesete, vjerojatno ćete imati problem s gledanjem stvari izbliza. To se zove prezbiopija, a starenje ponekad donosi ozbiljnije probleme poput glaukoma, katarakte i makularne degeneracije. Da biste smanjili rizik nosite sunčane naočale koje štite od UVA i UVB svetla, nemojte pušiti, jedite zdravo, vežbate, jednom godišnje otiđite na pregled vida.

11. Nepravilni ciklusi

Menstruacija obično postane neredovna u kasnim 30-ima ili ranim 40-ima. To je perimenopauza, vrijeme koje vodi u menopauzu. Teelo proizvodi manje estrogena, što znači da mjesečnice mogu biti manje obilne i kraće. Proverite s ginekologom ako ciklus iznenada postane različit ili bolan, osobito u 30-ima. To bi mogao biti znak rane menopauye.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso&Gloria )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.