ZNOJ VAM SE JAKO OSEĆA? Bar 7 ozbiljnih bolesti može da se krije iza ovog simptoma
Znojenje, Foto: Printscreen/Youtube/Buzz Feed Nifty

oprez

ZNOJ VAM SE JAKO OSEĆA? Bar 7 ozbiljnih bolesti može da se krije iza ovog simptoma

Da li ste znali da miris vašeg znoja otkriva bolest? Prepoznajte da li ste u riziku i od kojih oboljenja

Objavljeno:

Naša koža sadrži različite vrste znojnih žlezda koje nam mogu pomoći da prepoznamo zdravstvene probleme.

Ako vam znoj miriše oštro i neprijatno, obratite pažnju na ishranu. Obično se oštar miris kože javlja kod osoba koje vole ljute i pikantne začine i namirnice kao što su beli luk, crveni i crni biber, senf, đumbir, ren. Ljubitelji luka, karija i semena kima treba da budu oprezni sa ovom hranom. Oni u telu stvaraju mnoga jedinjenja nalik sumporu, koja se, kada se oslobode kroz kožu, mešaju sa znojem i menjaju njegov miris.

Povećano znojenje

U medicini se ovaj fenomen naziva hiperhidroza. Postoje dve vrste hiperhidroze: primarna - individualna karakteristika tela koja nije povezana sa bilo kojim drugim stanjima. Po pravilu se samo znoje pazusi, stopala ili dlanovi. Ali drugo je često uzrokovano hormonskim promenama u telu.

Najčešće je pojačano znojenje signal brijnih bolesti i stanja - dijabetesa, poremećaja u radu štitne žlezde, niskog nivoa šećera u krvi, poremećaja nervnog sistema, infekcije.

Ako je jetra bolesna

Jetra je glavni organ koji je odgovoran za skoro sve, uključujući i čišćenje krvi od štetnih materija. Ako jetra ne radi dobro, onda se ove supstance mogu akumulirati u krvi, izaći kroz pore kože i telo počinje da neprijatno miriše.

Obratite pažnju na bubrege

Ako postoje problemi u radu bubrega, telo može da odaje neprijatan miris nalik mačjem izmetu. To je zato što bubrezi filtriraju krv i uklanjaju štetne materije iz tela kroz urin. Kod bubrežne insuficijencije funkcija organa je poremećena, a urea zbog razgradnje proteina se nakuplja u krvi. Telo, pokušavajući da ga se reši na druge dostupne načine, počinje da miriše na amonijak.

Ovo je opasno stanje koje se naziva uremija. Takva bolest može se pojaviti u pozadini dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, pa je zato važno da obratite pažnju i na vreme prepoznate simptome.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.