DEŠAVA SE DA STE ISTOVREMENO NADUTI I GLADNI? Evo zašto je tako, uz OVE savete to možete IZBEĆI
Foto: Profimedia

korisno

DEŠAVA SE DA STE ISTOVREMENO NADUTI I GLADNI? Evo zašto je tako, uz OVE savete to možete IZBEĆI

Harvey Hamilton Allen složio se da su želučana kiselina i plinovi uobičajeni krivci, dodajući da kada vaš želudac predugo sedi prazan, može se napuniti i zrakom, koji može uzrokovati osećaj nadutosti

Objavljeno:

Dozvolite mi da vam dočaram nešto što se možda doživeli: opuštate se na kauču kad vam želudac počne grcati. Shvatate da ste gladni - a možda ste već neko vreme bili - pa se uputite u kuhinju pojesti nešto. Ali kad ustanete, osetite još jednu senzaciju: nadutost. Pitate se kako se možete osećati i gladno i sito u isto vreme, i trebate li ipak nešto prezalogajiti. Ako vam se to dogodilo, niste sami. Kao neko ko se takođe borio s osećajem istovremene gladi i nadutosti, odlučio sam razgovarati s gastroenterologom i dijetetičarom o tome zašto se to događa i kako to izbeći.

Zašto se osećam naduto kad sam gladan?

Nadutost i glad mogu se pojaviti zajedno iz više razloga, uključujući neka temeljna stanja. "Oni s određenim probavnim ili endokrinim problemima - poput, ali ne ograničavajući se na, PCOS -a, IBS -a, endometrioze, Crohnove i celijakije - mogli bi doživeti veću stopu nadutosti s obzirom na način na koji se te bolesti manifestuju i utiču na apsorpciju i probavu", Supriya Lal , RD, MPH, slobodni dijetetičar sa sedištem u New Yorku, rekao je za POPSUGAR.

Međutim, takođe možete osetiti nadutost ako jednostavno čekate predugo na hranu. "Kad smo gladni ili kada naše telo iščekuje hranu, ono proizvodi želučanu kiselinu koja je neophodna za apsorpciju hranjivih tvari", objasnio je Lal. "Kad postoji želučana kiselina, ali nema hrane, ta želučana kiselina može stvarati plinove koji, pak, mogu dovesti do nadutosti."

Harvey Hamilton Allen, Jr., dr., lekar interne medicine i gastroenterologije s certifikatom, složio se da su želučana kiselina i plinovi uobičajeni krivci, dodajući da kada vaš želudac predugo sedi prazan, može se napuniti i zrakom, koji može uzrokovati osećaj nadutosti.

Što mogu učiniti da se ne osećam naduto kad sam gladan?

Ako se borite kao ja, znate da osećaj nadutosti kad ste gladni može uticati na vaš apetit - ali prema Lalu, najbolje što možete učiniti da to popravite je da redovno jedete. "Predlažem male, česte zalogaje tokom dana kako bi se zadržala želučana kiselina", rekao je Lal. "Na primer, kada pojedinci imaju nekontrolisani refluks kiseline ili GERB, ovo je hranljiva strategija koja se može koristiti za suzbijanje simptoma uključujući nadutost, mučninu i podrigivanje."

Takođe možete izbeći određene namirnice koje mogu pogoršati problem. "Pacijentima govorimo da izbegavaju grah, luk, mrkvu, celer, grožđice, suve šljive kada imaju problema s nadutošću", rekao je dr. Allen.

Ako je to stalni problem, vaš lekar može predložiti promene u ishrani, poput prehrane FODMAP - koja ograničava hranu koja sadrži šećere koji izazivaju smetnje u crevima, poput pšenice, mlečnih proizvoda i graha - ili čak određene lekove i dodatke koji vam mogu pomoći u održavanju creva uravnoteženim. Zato je, kako je primetio dr. Allen, "važno proveriti kod svog primarnog lekara ako ovi simptomi potraju"

.,

(Espreso, Yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.