DOBRO SE ZAMISLITE: Ove svakodnevne navike ubrzavaju STARENJE, umanjite štetu na VREME
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

DOBRO SE ZAMISLITE: Ove svakodnevne navike ubrzavaju STARENJE, umanjite štetu na VREME

Ako ste ono što jedete, konzumiranje ishrane koja se sastoji od industrijski proizvedenih trans masti, šećera i preterano prerađene nezdrave hrane recept je za brzo starenje

Objavljeno:

Kad je reč o svakodnevnom ponašanju koje dovodi do starenja, pijenje prekomernih količina alkohola i pušenje u ovom su trenutku prilično poznati prestupnici - ne morate vam govoriti da su loši za vaše zdravlje i izgled. Ali jeste li znali da postoje i drugi, manje očiti činioci koji mogu uzrokovati prerano starenje? Možda ćete se iznenaditi kako naizgled nevine navike zapravo mogu naneti značajnu štetu vašoj DNK i potkopati vaš inače zdrav način života.

Čitajte dalje kako biste saznali koje vas svakodnevne navike mogu učiniti starijima - i kako umanjiti potencijalnu štetu - te osigurati svoje i zdravlje drugih, ne propustite ove sigurne znakove da imate "dugi" COVID, a možda čak ni ne To znam.

1 Stres uzrokuje starenje

Stres je neprijatelj vaših telomera, te važne kapice na kraju svakog lanca DNA odgovorne za zaštitu naših hromosoma. Dok se telomeri prirodno skraćuju kako starimo, taj se raspad ubrzava hroničnim stresom. Pa da - iako ste pod stresom celo vreme mogli biste vas ostariti, ne mora biti dato.

"Jedna od mojih najboljih preporuka za ublažavanje stresa je moćna tehnika koja kombinuje principe drevne kineske akupresure i moderne psihologije poznate kao Tehnika emocionalne slobode (EFT) ili" Tapping "za koje je utvrđeno da snižava hormon stresa kortizol do 43 %, znatno više od tradicionalne terapije razgovora ili odmora ", kaže Melanie Keller ND, naturopatski lekar.

Vežbe i meditacija takođe su vrlo učinkovite metode suočavanja sa stresom.

2 Loša dijeta loša je vest

Ako ste ono što jedete, konzumiranje ishrane koja se sastoji od industrijski proizvedenih trans masti, šećera i preterano prerađene nezdrave hrane recept je za brzo starenje.

"Poznato je da prerađeni šećer, ugljeni hidrati i višak alkohola ubrzavaju upalu", kaže Keller.

Hronična upala nije samo glavni uzrok preranog starenja (ili "upale"), ona takođe može dovesti do niza štetnih zdravstvenih stanja uključujući, ali ne ograničavajući se na dijabetes, rak, Alzheimerovu bolest i bolesti srca. Promenom ishrane na onu koja je uglavnom usredsređena na zeleno lisnato povrće, masnu ribu, voće, orašaste plodove i maslinovo ulje, možete nadoknaditi povremeno nestašno uživanje i sprečiti dobne probleme povezane s ishranom.

3 Nedostatak sna više šteti vašem raspoloženju

Latinoamerička žena kod kuće spavaća soba koja leži u krevetu kasno naveče pokušavajući spavati pateći od nesanice poremećaj spavanja ili uplašena od noćnih mora izgleda tužno zabrinuta i pod stresom

Dosledan nedostatak sna drugi je faktor koji dovodi do oštećenja upale i preranog starenja. Ne samo da loš san negativno utiče na vašu kožu, čineći da izgledate starije nego što zapravo jeste, već je i jedan od najgorih prestupnika za ubrzano starenje - posebno kada je u pitanju vaš mozak.

"Starenje mozga opisano je međudelovanjem naših obrazaca spavanja i promenama sposobnosti čišćenja smeća u mozgu", objašnjava Keller. "Nedovoljno sna dovodi do povećanja koncentracije smeća u mozgu i može objasniti temeljni mehanizam iza zdravog ili nezdravog starenja mozga."

CDC preporučuje zdravim odraslim osobama da spavaju između 7-9 sati svaki dan, dok bi tinejdžeri trebali spavati između 8-10 sati.

4 Granica izlaganja suncu

Prevelika izloženost UV zrakama jedna je od najgorih stvari koje možete učiniti u pogledu starenja, bilo izravnog sunčevog svetla ili korištenja ležaljki. Iako su neke UVB zrake potrebne za proizvodnju vitamina D, preterana izloženost izuzetno je jaka za vašu DNK i nažalost oštećenja se nastavljaju dugo nakon što više niste na suncu. Zaštitite se sledeći smernice CDC -a o nošenju zaštitne odeće, nošenju kreme za sunčanje i izbegavanju direktne sunčeve svetlosti tokom sati kada su UV zrake najjače.

"Preterano ili premalo izlaganje suncu faktori su rizika starenja", kaže Keller. "Prekomerna izloženost povezana je s povećanjem bora i napredovanjem u dobi, dok je izloženost suncu povezana s nižim nivoom vitamina D i povećanim rizikom od hroničnih zdravstvenih problema."

5 Nedostatak telesne vežbe ostariće vas - brzo!

Redovna telesna vežba pomaže vam da ostanete mladi, zdravi i srećni, dok je malo ili nimalo vežbanja glavni uzrok hroničnih bolesti i pridonosi brzom odumiranju onih ključnih tela o kojima smo ranije govorili. Samo 30 minuta umerenog vežbanja svaki dan može imati veliki uticati na vašu brzinu starenja i izgled.

"Vežba smanjuje oksidativna oštećenja i hronične upale povezane s dobi, poboljšava funkciju mitohondrija i osetljivost na inzulin", kaže Keller. "Važno je razmotriti različite vrste vežbi za poboljšanje različitih aspekata fizičkog funkcionisanja, poput vežbanja s odgovarajućom težinom u odnosu na svest i prevenciju osteoporoze."

(Espreso, Yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.