DA LI STE ČULI ZA ISPIRANJE USTA ULJEM? Brzo je postalo TREND, a evo zašto je odlično i za ZDRAVLJE
Foto: Profimedia

sjajan trik

DA LI STE ČULI ZA ISPIRANJE USTA ULJEM? Brzo je postalo TREND, a evo zašto je odlično i za ZDRAVLJE

Dakle, stavi kašikicu ulja u usta i mućkaj ga po ustima nekoliko minuta (maksimalno 20). Preporuka je da ulje ispljuneš kad osetiš da se promenila njegova gustoća. Takođe možeš pokušati provući ulje kroz zube kako bi doseglo i razmake između zuba.

Objavljeno: 13:33h

Ispiranje usta uljem (mućkanje ulja u ustima), poznato i kao „oil pulling“, privuklo je veliku pažnju poslednjih godina i osvojilo je mnoge obožavatelje, posebno korisnika organske/prirodne kozmetike. Pogledali smo što ovaj ayurvedski ritual doista može učiniti, kako ga možemo integrisati u svoju rutinu nege usta i koja su ulja za to najprikladnija.

Odakle dolazi metoda ispiranja usne šupljine uljem?

Mućkanje ulja u ustima nije novi izum, nego stari tradicionalno. Ova se praksa vekovima koristi u Indiji i Južnoj Aziji i smatra se holističkom metodom koja se temelji na ayurvedskim principima. Ispiranje usta uljem ili mućkanje ulja poboljšava zdravlje zubi i leči razne bolesti koje nastaju u ustima.

Osim toga, kaže se da metoda ima niz drugih prednosti: od izbeljivanja zuba do zdravijih desni do detoksikacije - puno poremećaja u našem telu nastaje zbog taloženja toksina u organizmu, a način da ih se rešimo je upravo mućkanje ulja u ustima. Takođe se kaže da mućkanje ulja u ustima može čak pomoći u ublažavanju boli i lečenju smrtonosnih bolesti (ne bismo sada tome pridavali previše pažnje...).

Kako deluje ispiranje usta uljem?

Ispiranje usta uljem najbolje je napraviti ujutro odmah nakon ustajanja, dok još nisi ništa pojela ili popila. Nakon toga trebaš oprati zube. Uljna terapija provodi se isključivo hladno prešanim i nerafiniranim uljima. Preporučuje se suncokretovo ili sezamovo ulje, ali sudeći po brojnim svedočanstvima iz prakse, možete se poslužiti i maslinovim ili bilo kojim drugim hladno prešanim i nerafiniranim uljem. Takođe, možeš i kupiti ulje namenjeno baš za ispiranje usta.

Dakle, stavi kašikicu ulja u usta i mućkaj ga po ustima nekoliko minuta (maksimalno 20). Preporuka je da ulje ispljuneš kad osetiš da se promenila njegova gustoća. Takođe možeš pokušati provući ulje kroz zube kako bi doseglo i razmake između zuba. Važno je da ulje nakon toga ne progutaš, nego ga ispljuneš. Zatim isperi usta mlakom vodom i operi zube kao i obično.

Osećaj ulja u ustima nije toliko čudan kao što možda strahuješ na prvi pogled, a posebno zahvaljujući različitim okusima ulja poput mente ili limunske trave. Ispiranje se lako podnosi i navikavamo se vrlo brzo. Ako misliš da nemaš vremena za dodatni korak u jutarnjoj rutini, ne brini: ispiranje uljem može se obaviti „usput“ (bilo pod tušem, u WC-u ili dok si spremaš stvari za posao). Tretman uljem ostavlja usta svežima, ali ipak ne bismo trebali preskočiti pranje zuba.

(Espreso/ Miss 7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.