FENOMENALNI TRIKOVI ZA REZANJE LUBENICE: Sada možete napraviti koji god OBLIK želite!
Foto: Profimedia

KORISNO

FENOMENALNI TRIKOVI ZA REZANJE LUBENICE: Sada možete napraviti koji god OBLIK želite!

Semenke se u lubenici nalaze u 'šavovima' koji prolaze kroz meso, a ako je prepolovite i pogledate površinu, videćete da ih krug u sredini nema

Objavljeno:

Prvi savet pri rezanju lubenice je da ne kupujete prevelike - što je lubenica veća, to će biti teže s njom baratati na dasci za rezanje. Takođe, imajte na umu da su lubenice pune vode, pa dasku za rezanje možete staviti na plastični poslužavnik kako biste uhvatili kapljice. Na kraju, odaberite dovoljno dugačak nož kako biste mogli lako prerezati celu lubenicu.

U nastavku teksta donosimo tri metode rezanja, zavisno od oblika koji želite - trokutići, kockice i štapići.

Kako ukloniti semenke lubenice?

Neke lubenice imaju bledožute semenke koje se lako mogu izvaditi vrhom noža. Ako lubenica ima puno semenki, moraćete ih izvaditi dok je režete. Semenke rastu u 'šavovima' kroz njeno meso, a ako je prepolovite i pogledate površinu, videćete da ih krug u sredini nema. Režite lubenicu na tanke kriške od sredine prema van, uklanjajući semenke s rubova rezova.

Kako napraviti trokutiće lubenice?

1. Stavite lubenicu na dasku za rezanje i nožem je prepolovite kroz sredinu.

2. Prerežite svaku polovinu na dve da dobijete četvrtine. Ako je lubenica jako velika, prepolovite i te četvrtine da dobijete tanje kriške koje ćete lakše rezati.

3. Jedan komad lubenice stavite na dasku, a ostale pomerite u stranu. Oštrim nožem prerežite po dužini, od jednog kraja do drugog, sve do belog dela kore.

4. Odvojite trokutiće od ostatka lubenice.

Kako napraviti kockice lubenice?

Kockice lubenice su zbog boje i okusa savršen dodatak salatama.

1. Stavite lubenicu na dasku za rezanje i prepolovite je po sredini.

2. Svaku polovinu opet prepolovite na četvrtine. Ako imate jako veliku lubenicu, ponovno prepolovite četvrtine kako biste dobili tanje kriške koje ćete lakše rezati.

3. Stavite jedan komad lubenice na dasku, a ostale pomaknite na stranu. S oštrim nožem narežite unutrašnjost na širinu koju želite za kocke, do belog dela kore.

4. Napravite široki rez uz dno lubenice od jednog kraja četvrtine do drugog kako biste oslobodili prvu krišku, a zatim je naseckajte na kockice. Pazite da komadići nisu predugi.

Kako napraviti štapiće od lubenice?

1. Stavite lubenicu na dasku za rezanje i prepolovite je kroz sredinu.

2. Ako je lubenica ovalnog oblika, napravite dva reza da biste je prepolovili, ostavljajući debelu krišku u sredini - inače bi vam štapići mogli biti predugi. Srednju krišku možete koristiti narezati na dugačke tanke klipove.

3. Okrenite dasku za 90 stepeni, a zatim od drugog dela narežite kriške i oblikujte štapiće. Sa svakog komada skinite koru, savetuje Good Food.

(Espreso, Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.