KOLIKO JE ŠEĆERA PREVIŠE? Prekomerna doza dovodi do OPASNIH stanja, doktori SAGLASNI u jednom
Foto: Printscreen/youtube

OTKRIVENO

KOLIKO JE ŠEĆERA PREVIŠE? Prekomerna doza dovodi do OPASNIH stanja, doktori SAGLASNI u jednom

S vremenom, prekomerna količina šećera počinje usporavati vaše telo, uzrokuje neravnotežu u težini i na kraju može dovesti do opasnih stanja uključujući pretilost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca

Objavljeno: 10:12h

Zakleli bismo se da je sav šećer loš za vas, iako to nije posve tačno. Biohemijski izraz "šećer" definisan je kao određena vrsta ugljenih hidrata. Postoje prirodni šećeri- poput onih koji se nalaze u voću, mleku, pa čak i nekom povrću-a postoje i rafinisani prerađeni šećeri, dodani šećeri koje je stvorio čovek, a koji se pojavljuju u našoj hrani, ponekad i bez našeg znanja.

"Kad jedete prirodne šećere, vaše telo mora izvršiti ekstrakciju i pročišćavanje", kaže Alejandro Junger, dr. Med., Kardiolog i lekar funkcionalne medicine. "Morate 'raditi' za šećer, koji na neki način suzbija višak energije koji donose."

Međutim, s dodanim, rafinisanim šećerima, to je drugačije. "Ako je ekstrakcija već napravljena u fabrici, dobićete nagradu bez truda, a to dovodi vaš metabolizam u nezdravu neravnotežu", kaže on.

Zašto biste trebali obratiti pozornost na dodane šećere

Dodani šećeri zaista imaju negativan uticaj na vaše telo. Oznake ishrane sada imaju dodani stupac šećera pa možete videti što unosite u svoje telo, ali to je ipak teško uočiti jer se ne radi samo o očekivanim desertnim namirnicama poput kolača ili sladoleda. Postoji toliko mnogo hrane koja ima podmukle količine dodanog šećera: prelivi za salate u trgovini, jogurti s okusom, mleka bez mlečnih proizvoda i umak od paradajza. Važno je čitati etikete hrane, jer biste lako mogli konzumirati više grama dodanog šećera svaki dan, a da toga niste ni svesni.

S vremenom, prekomerna količina šećera počinje usporavati vaše telo, uzrokuje neravnotežu u težini i na kraju može dovesti do opasnih stanja uključujući pretilost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Koliko je šećera dnevno dodano je u redu

Najnovije smernice za ishranu preporučuju da ne više od 10 posto dnevnih kalorija dolazi iz dodanih šećera. Američko udruženje za srce preporučuje još manje: "Za većinu Amerikanki ne više od 100 kalorija dnevno ili oko 6 žličica šećera. Za muškarce je to 150 kalorija dnevno ili oko 9 žličica."

Šta je s prirodnim šećerima?

U osnovi je važno da vaše telo ima malo šećera. Kako kaže dr. Junger, "šećeri su važni za stanični život i popravak." Potpuno izbegavanje šećera u svim oblicima nije pravi put - našem telu je potreban neki oblik ugljenih hidrata. Oni su jednaki gorivu.

"Svi ugljeni hidrati se u našem telu razgrađuju poput šećera", kaže Holly Lorusso, RD, instruktor dijabetesa u bolnici Yale New Haven. To uključuje skrobove (žitarice, mahunarke, krumpir), povrće, voće i mlečne proizvode. "Mnoge od ovih namirnica sadrže prirodni šećer, ali su korisne sa svim ostalim hranjivim tvarima koje sadrže."

Ali, uravnotežena ishrana je i dalje važna. Iako su ti šećeri u prirodi nutritivno bolji za vas od prerađenih šećera - ne želite konzumirati beskonačnu količinu. Zaključak je da je to ipak šećer, koji u celini ne biste trebali jesti previše. "Težite 40 do 50 posto ukupnih kalorija iz ugljenih hidrata", kaže Lorusso.

Naravno, to će uveliko zavisiti o vašem načinu života. "Ako trčite maraton ili naporno fizički radite, možda će vam trebati više ugljenih hidrata nego ako se samo odmarate na plaži", kaže dr. Junger. "Ako ste trudni ili se borite protiv gripe ili COVID-19, vaše potrebe za šećerom mogu biti deset puta veće u odnosu na druga vremena."

Ali nemojte se lišiti

Za celoživotno zdravlje važno je pratiti unos šećera, ali dijeta bez šećera nije održiv izbor za većinu ljudi, niti je zdrav. "Naše telo treba neku vrstu ugljenih hidrata", kaže Lorusso. "Kad ne jedete tu hranu, osećate se tromo i umorno."

Za slatku poslasticu pokušajte napraviti zdraviji izbor poput voća s domaćim vrhnjem za šlag ili stvari od prirodnog šećera (pokušajte koristiti med, datulje, javorov sirup, kokos ili cimet).

Ali čak se i dr. Junger ponekad prepušta. Njegov savet: "odaberite najmanje gadan izbor." Premda je dodavanje šećera obično zdravija opcija, donošenje celovitih ili „bližih priroda“ izbora često je bolje-drugim rečima, pametnije je imati bananu s 14 grama šećera nego međuobrok s niskim udelom šećera.

(Espreso, Yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.