"OTRESITE SE" KILOGRAMA: Brzo smršajte u HODU uz 8 neverovatnih trikova, stručnjak POTVRDIO
Foto: Profimedia

PREPORUKA

"OTRESITE SE" KILOGRAMA: Brzo smršajte u HODU uz 8 neverovatnih trikova, stručnjak POTVRDIO

Hodanje u intervalima izvrstan je način za sagorevanje viška kalorija, a šetnju će učiniti zanimljivijom, kaže nutricionistkinja koja se i sama nedavno hodanjem borila s nekoliko kilograma viška

Objavljeno:

Mnogi zaljubljenici u fitnes svoju kondiciju održavaju i poboljšavaju hodanjem, a sve više ta se jednostavna aktivnost koristi i u borbi protiv kilograma. Naime, uz kontrolisanu ishranu i pažljivi unos kalorija, hodanje može pomoći u smanjivanju broja na vagi.

Dobre strane hodanja:

  • Poboljšanje i očuvanje zdravlja srca: Prema HZJZ, od kardiovaskularnih bolesti – koje su inače i svetski vodeći uzrok smrtnosti i invaliditeta – svake godine umre 17,5 miliona ljudi, pa bi očuvanje zdravlja srca trebalo biti prioritet. Istraživanja kažu da hodanje smanjuje rizik te pridonosi dugovečnosti.
  • Promicanje mentalnog zdravlja: Redovno hodanje i fizička aktivnost imaju brojne prednosti za mentalno zdravlje, a pomažu i u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti.
  • Borba protiv pretilosti: Pretilost nas izlaže riziku od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, pa čak i određene karcinome, a istraživanja pokazuju da pretile osobe hodaju manje od onih sa zdravim BMI indeksom te da ta aktivnost opada proporcionalno debljanju.
  • Maksimiziranje NEAT-a: Termogeneza aktivnosti bez vežbanja (ili NEAT) energija je koja se troši na bilo što osim fizičke vežbe i spavanja. Šetnja, pranje suđa, čišćenje kuće i kretanje tokom dana pridonose većem NEAT-u. Ako hodate zbog mršavljenja, NEAT vam može pomoći postići zadane ciljeve jer sve spomenute aktivnosti pomažu u sagorevanju kalorija.
  • Nutricionistkinja i savetnica za portal Women's Day Stefani Sassos do nedavno se, kaže, i sama borila s nekoliko kilograma viška, u čemu joj je posebno pomoglo svakodnevno hodanje, pa za sve koji hodaju da smršave ima nekoliko saveta:
hodanje
foto: Thinkstock

Proveravajte prognozu

Ne želite da vas na pola puta uhvati oluja, pa učite na mojim pogreškama, kaže Sassos.

– Ja s hodanjem počinjem oko 17 sati, ali uvek pratim prognozu, pa po potrebi šetnju prebacim na vreme ručka – kaže Sassos.

Hidratizirajte se

Ako krećete u dužu šetnju, pripazite na hidrataciju: 30 do 60 minuta pre izlaska u šetnju popijte dve čaše vode, a kad se vratite, još jednu da rehidrirate telo. Uz to, izbegavajte slatke gazirane sokove ili pića s elektrolitima jer je, ako hodate umerenim intenzitetom, voda sasvim dovoljna.

Nabavite pravu opremu

Bacite stare japanke i hodajte u dobrim tenisicama; to će vam pomoći za bolje držanje i smanjiti šanse za povrede. Osim toga, odgovarajuće tenisice mogu poboljšati korak i učiniti hodanje na veće udaljenosti ugodnijim.

Usredsredite se na formu

Samo hodanje ne zahteva nikakvu veštinu, ali određeni položaji tela mogu olakšati šetnju. Bradu držite podignutu, ramena i leđa uspravno, uz koračanje pokušajte razmišljati i o tome da uvlačite pozadinu, za što ćete se morati osloniti na pete i ''zakotrljati se'' prema napred kako bi se odgurivali nožnim prstima.

Ubrzajte tempo

Hodanje u intervalima izvrstan je način za sagorevanje viška kalorija, a šetnju ćete učiniti zanimljivijom. Postoje tri različite vrste hoda: šetnja (slično gledanju izloga, težine tri do četiri na skali od deset), brza šetnja (težine četiri do pet) i šetnja uz snagu (težine pet do šest). Zagrejte se u šetnji, a zatim ciljajte na brzi tempo kako biste ubrzali puls. Kad dosegnete šetnju uz snagu, pratite koliko dugo možete tako hodati, pa sa svakim izlaskom to vreme povećavajte nekoliko sekundi...

Postavite svoj cilj

Koliko daleko možete doći za 30 minuta ili za sat? Kako biste optimizovali svoj hod, pokušajte ciljati na dva i po kilometra u 30 minuta, odnosno na pet u sat vremena, što je jako brzo.

Hodajte uzbrdo

Ako ste u zatvorenom, pokretna traka ili bicikl omogućiće vam menjanje nagiba, što može poboljšati sagorevanje kalorija, a ako ste vani, potražite brdovito područje: istraživanja kažu da povećanje nagiba može pojačati intenzitet vežbanja, a istovremeno smanjiti otpor nogu i zglobova.

Šetajte s prijateljima

Prijatelji vam mogu pomoći da lakše ustrajete u svom cilju; pronađite nekog ko ima vremena i volje za zajedničku šetnju nekoliko puta nedeljno kako bi vas to dodatno motivisalo, savetuje nutricionistkinja.

(Espreso, Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.