IMUNOLOG KAMENOV OTKRIO GREŠKE U ISHRANI: "Trujemo se svakodnevno"
Dr Borislav Kamenov, Foto: Printscreen Prva tv

trovanje hranom

IMUNOLOG KAMENOV OTKRIO GREŠKE U ISHRANI: "Trujemo se svakodnevno"

Imunolog o ishrani, "trovanju" čestim namirnicama i manjku vitamina D

Objavljeno:

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov pričao je o vitaminu D, suplementima koji „ništa ne vrede“ i greškama u ishrani koje su deo naših navika, i možda i ne znamo da uništavaju imunitet.

Prof. dr Kamenov je već ispričao svoj stav o trovanju svakodnevnom hranom, koje nam uništava sistem za varenje a ne daje uvek simptome zbog kojih bismo se zabrinuli. Sada je ponovio da obične namirnice, kao što su hleb i mleko, mogu da naruše zdravlje pod jednim uslovom.

„Mi ishranom unapred možemo da uradimo mnogo toga, da predupredimo razne bolesti. Pacijenti dobro znaju šta im smeta, znaju da neka namirnica na njih ima loš efekat, ali nemaju snage da se suprotstave svojim navikama“, rekao je on.

„Ako popijete šolju mleka, ili pojedete parče hleba, i onda osetite gasove, nadimanje, stomačne probleme… Ako uz to imate dijabetes ili neko drugo hronično stanje, rizikujete bolesti. Nije jednostavno poboljšati situaciju jer i dalje mnogi ne prepoznaju stanje svog organizma“, rekao je on.

„I svi koji se tako truju svakodnevnom hranom, troše enormne količine vitamina D iz svojih zaliha, samo na detoksikaciju od toga što su pojeli ili popili. Gube resurse tela za borbu protiv bolesti“, rekao je on.

Na pitanje da li su suplementi rešenje, dao je zanimljiv odgovor.

„Hoću da kažem da mnogi vitamini koje kupujemo i svakodnevno uzimamo, nemaju skoro nikakav ili imaju vrlo mali sadržaj pravih vitamina“, rekao je prof. dr Kamenov.

„Mesecima uzimate suplemente, a vrednosti vitamina u organizmu ostaju niske. Tu je važno proveriti da li proizvod sadrži sve što mislimo da je u njemu. Aktivni sastojci mogu da se izgube i zbog dugog ili nepravilnog čuvanja, pa se prevarimo i uzimamo neki preparat dugo, misleći da nam koristi, a efekat je kao da nismo uzeli ništa“, rekao je on.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.