DA LI STE ALKOHOLIČAR?! Pogledajte 5 znakova koji vam govore da ste PIJANDURA! Mogli bi i do lekara da SKOKNETE!
Foto: Filip Plavčić

proverite

DA LI STE ALKOHOLIČAR?! Pogledajte 5 znakova koji vam govore da ste PIJANDURA! Mogli bi i do lekara da SKOKNETE!

Naime, ne morate svake večeri piti 'kratke' da bi vaše pijenje bilo zabrinjavajuće, neki znakovi u početku deluje sasvim bezazleno

Objavljeno:

Psihologinja Tara Hurster, koja se bavi alkoholizmom, otkrila je znakove koji ukazuju na nezdrav odnos s alkoholom.

Naime, ne morate svake večeri piti 'kratke' da bi vaše pijenje bilo zabrinjavajuće, neki znakovi u početku deluje sasvim bezazleno.

1. Pijete bez razmišljanja

Tara kaže da je prvi znak upozorenja da imate problem s alkoholom ako 'nesvesno pijete' i pritom ne uživate u svakom gutljaju. Dakle, ako nesvesno otvarate pivo bez da prije o tome razmislite, možda je vreme da se preispitate.

2. Koristite razne izgovore

Psihologinja Tara tvrdi da može biti zabrinjavajuće ako imate osećaj da vam drugi uskraćuju piće.

- Ako vam netko kaže da bi mogli stati s pićem, a vi odmah pomislite kako: 'To nije fer' ili 'vaš je rođendan' ili 'petak je', onda bi to mogao biti razlog za zabrinutost - objasnila je.

3. Utičete na druge

Drugi razlog za zabrinutost je ako vaše ispijanje alkohola počne uticati na one oko vas. Ako vaši prijatelji i porodica ističu da im pijenje smeta i da počinje stvarati probleme u vašem odnosu, verovatno ćete morati smanjiti.

4. Ne možete se držati granica

Prema Tari, više od deset pića nedeljno smatra se zabrinjavajućim, a ako pijete više od četiri dnevno, jako ste blizu tome da postanete alkoholičar.

5. Koristite alkohol kako bi se suočili s problemima

Mnogi od nas uživaju u čaši vina kada se žele opustiti, ali Tara kaže da je tanka granica između toga i upotrebe pića za suočavanje s osećajima i problemima.

- Alkohol je klasifikovan kao sedativ, što znači da je telo zbog njega opušteno jer se oslobađa pritisak u mišićima, pa postoji percepcija opuštanja. Ali stvarnost je takva da se tegoba pojačava konzumiranjem alkohola jer telo naporno radi na uklanjanju toksina iz krvotoka - objašnjava psihološkinja.

Tako bi dugoročno vaše omiljeno piće moglo ozbiljno utecati na vaše mentalno zdravlje, a ne mu pomoći.

Kako smanjiti pijenje alkohola?

1. Identifikujte okidače

Mnogi od nas piju da se opuste. Neki pak osećaju pritisak da moraju piti kako bi se uklopili u određena okruženja. No, ako pokušavate smanjiti alkohol, pokušajte osvestiti što vas podstiče da posegnete za pićem i tako pronađite zdravije alternative.

2. Promenite aktivnosti

Umesto da se dogovorite za susret s prijateljima u kafiću, napravite plan koji ne uključuje alkohol. Otiđite u bioskop i pogledajte film, u šetnju ili se nađite na 'kafi za poneti'.

3. Vodite dnevnik pijenja

Lako je izgubiti pojam o pijenju. Nekoliko čaša nakon posla, pa u noćnom izlasku - brzo se to zbroji i postane previše. Ako zapisujete sve što pijete dobićete bolji uvid u to koliko stvarno popijete.

4. Isplanirajte svoj nedeljno

Početkom nedeljno zapišite kada ćete popiti piće i na koliko pića ćete se ograničiti. Uvek držite plan negdje kod sebe kako bi vas podsetio da ostanete usredotočeni.

5. Potražite pomoć

Često ljude s problemima s alkoholom zamišljamo kao nefunkcionalne. No, istina je da postoji mnogo funkcionalnih alkoholičara koji vode relativno normalan život. Ako nemate više kontrolu nad time koliko pijete, vreme je da razgovarate sa svojim lekarom, piše The Sun.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.