ZBOG LOCKDOWNA STE ZARĐALI U KREVETU? Evo šta stručnjaci predlažu, obavezno USVOJITE
Foto: Profimedia

NE BRINITE

ZBOG LOCKDOWNA STE ZARĐALI U KREVETU? Evo šta stručnjaci predlažu, obavezno USVOJITE

Prema novom istraživanju portala Relate.org, svaki četvrti samac oseća da je u proteklom razdoblju zbog socijalne distance 'zahrđao' u spavaćoj sobi, a to isto istraživanje kaže i da 13 posto njih još uvek nije spremno na intimnost

Objavljeno:

- Mnogi su se tokom lockdowna povukli u siguran i privatni svet internetske pornografije i uspostavljanja seksualnih veza online: gde možete stvoriti vlastiti avatar i puno lakše započeti i/ili prekinuti vezu - rekao je za Metro osnivač portala za online terapiju The Relationship Paradigm, Neil Wilkie. Zato je, kaže on, nekima sada zastrašujuće misliti 'Kakav ću biti', 'Što će on/ona misliti o meni?' ili 'Kako izgledam go/gola?': stvari s kojima se online ne zamaramo... Ako i sami brinete da ste malo zahrđali, stručnjaci predlažu nekoliko načina da se ponovno osećate dobro u spavaćoj sobi.

- Prvo se trebate setiti jest da ste u istoj situaciji kao mnogo drugih - kaže terapeutkinja za seks i veze Tatyana Dyachenko i dodaje da se 'tako trenutno osećaju mnogi, pa pokušajte ne dopustiti da nesigurnost prevlada...

Ponovo otkrijte vlastitu intimu

- Pre nego što s nekim budete intimni, usredsredite se na sebe- savetuje terapeutkinja za ljubav, seks i odnose Andrea Balboni.

Ona dodaje i da je sada bitno i ponovno se povezati s vlastitim telom, kako bi znali što zapravo trebamo ili želimo, kao i kakve fizičke reakcije možemo sami od sebe očekivati.

- Osim toga, tako ćete potaknuti i samopouzdanje - rekla je Balboni, jer što bolje upoznate svoje telo, sigurnije ćete se osećati tokom seksualnog susreta s drugom osobom.

Korak u nepoznato

Nekima je, zbog pandemije, po prvi put u celom odraslom životu prošlo gotovo 18 meseci bez seksa, pa je normalno plašiti se što bi se moglo dogoditi, ali treba prihvatiti i nepoznato: baš je to prostor u kojem iščekivanje i želje nastaju.

- Pokušajte da strah i briga ne prevladaju, već se koncentišite na užitak - rekla je.

Sve u svoje vreme

Ako se ipak niste još spremni vratiti na staro, i to je u redu.

- Nemojte osećati pritisak, ako niste spremni, nemojte se seksati - savetuje Balboni i naglašava kako 'ne postoji pravo ili pogrešno vreme za seks, već se treba dogoditi kad vi mislite da je dobar trenuta.

Ne podcenjujte predigru

Nemojte zaboraviti odvojiti i vreme i ua predigru i držite se nje dok ne budete spremni, savetuju stručnjakinje i kažu da seks nikad nije test koji morate proći, te da ne postoji ni loš ili ispravan način.

- Suština i jest u istraživanju tela drugih i upoznavanju onoga što vas oboje uzbuđuje - poručila je Dyachenko - u putovanju, a ne cilju.

Bonus video:

09:07

ESPRESO INTERVJU: Filip Vukosavljević

/

(Espreso, 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.