PRVI SIMPTOMI POLNIH BOLESTI, ZNAK DA ODMAH POSETITE GINEKOLOGA! Ne čekajte ni SEKUND, već odmah na lečenje!
Ilustracija/Pacijentkinja i ginekolog, Foto: Profimedia

zdravlje pre svega

PRVI SIMPTOMI POLNIH BOLESTI, ZNAK DA ODMAH POSETITE GINEKOLOGA! Ne čekajte ni SEKUND, već odmah na lečenje!

Krvarenje iz vagine, kada nije u pitanju menstrualni ciklus, razlog je za uzbunu, ali i drugi simptomi

Objavljeno:

Ukoliko se seksualno aktivni i imate običaj da menjate partnere, pa čak i da imate samo jednog partnera, morate voditi računa o zdravlju svojih reproduktivnih organa. Odlazak ginekologu treba da bude obavezan kao i odlazak kod kozmetičara ili frizera.

Čak i ukoliko praktikujete zaštićen, siguran seks, ovo vam nije garancija, jer prezervativi ne mogu da vas zaštite kada su u pitanju neke infekcije.

Peckanje tokom mokrenja

U pitanju je najučestaliji simptom polno prenosivih bolesti. Bol se javlja usled upale urinarnog trakta, kada se bakterije nagomilaju u sluzokoži uretre.

Pojačan sekret jakog mirisa

Prevelika količina sekreta, drugačija boja i/ili miris – mogu ukazivati na simptome hlamidije, gonoreje ili trihomonijaze. U pitanju je upala reproduktivnog trakta koja izaziva iritaciju i sekret.

Neočekivano krvarenje

Krvarenje iz vagine, kada nije u pitanju menstrualni ciklus, razlog je za uzbunu. Najčešće se krvarenje javlja nakon seksa, a krivac za to je HPV virus koji iritira osetljivu sluzokožu vagine.

Vagina
foto: Profimedia

Bol tokom seksa

Bolan seksualni odnos znak je da je došlo do upale u samoj vagini. Najčešće, za to su odgovorne polno prenosive bolesti hlamidija i gonoreja.

Izrasline, bradavice na genitalijama

Neobične izrasline na genitalijama izaziva čitav niz polno prenosivih bolesti poput HPV virusa (kondilomi), sifilisa ili virusnih bradavica – moluski (molluscum contagiosum). Na žalost, dok se herpes može izlečiti, HPV virus ostaje u našem telu zauvek, a može se aktivirati s vremena na vreme.

Zašto je jako bitno da se ovo što pre izleči?

U tom slučaju rizikujete da trajno oštetite reproduktivni sistem (sterilitet)! Najkorisnije što možete učiniti jeste da se na prvu sumnju da nešto nije u redu javite svom izabranom ginekologu. A, naravno, preventivni pregledi jednom godišnje apsolutno su obavezni!

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.