NEMOJTE DA SA 40 BUDETE KAO DA VAM JE 70 GODINA! Poslušajte savete i SPREČITE dobijanje BOLESTI DANAŠNJICE
Bol u leđima, Foto: Profimedia

bolje sprečiti nego lečiti

NEMOJTE DA SA 40 BUDETE KAO DA VAM JE 70 GODINA! Poslušajte savete i SPREČITE dobijanje BOLESTI DANAŠNJICE

Pojavu bola u leđima je moguće sprečiti

Objavljeno:

Prevencija bola u leđima je moguća i podrazumeva ublažavanje najčešćih uzroka. Pojavu bola u leđima je moguće sprečiti. Zato je veoma važna prevencija, što podrazumeva ublažavanje ili eliminisanje faktora rizika, odnosno najčešćih uzroka koji dovode do pojave bolova u leđima.

Najčešći uzročnik

Kada stojite, neka vam leđa i glava budu ispravljeni, a karlica u neutralnom položaju. Težina neka bude na oba stopala i držite noge pravo. Kada sedite, kolena i kukove držite pod uglom od 90 stepeni, a stopala ravno na podu. Stolica bi trebalo da ima potporu za leđa, a bilo bi dobro da sedite uz podršku donjeg dela leđa. Važna je i visina stola, da bi laktovi normalno bili oslonjeni, da ne biste stvarali napetost u ramenom i vratnom pojasu.

Redovno vežbajte

Ako stalno sedite, a i težina vam je prekomerna, sigurno ćete imati bol u leđima, pa su potrebne vežbe. Preporučuju se lagane aerobne vežbe bez naglog istezanja. Radite vežbe za stomak i leđne mišiće jer jačaju mišiće koji podržavaju kičmu.

Doskočite dugom sedenju

Ako vaš posao zahteva sedenje, pravite pauze na pola sata do sat. Ako ste za volanom, namestite sedište tako da imate podršku za leđa i pozicionirane retrovizore, da se ne okrećete.

Pušenje povećava rizik

Istraživanja pokazuju da je procenat pušača koji imaju bol u leđima značajno viši u poređenju sa nepušačima istih godina, visine i težine.

Izbegavajte veliki teret

Dok podižete teret, gledajte pravo ispred sebe, tako da su leđa i vrat u pravoj liniji u odnosu na kičmu. Razdvojte stopala, a noge blago savijte u kolenima i polako ih ispravljajte dok podižete teret. Ako ispravljate noge, opterećenje će biti na leđima, pa se trudite da teret bude blizu tela

Spavanje neophodno

Da bi vam kičma bila prava, potreban je dušek koji podržava leđa, dok u isto vreme pruža potporu i težini ramena i zadnjice. Koristite jastuk na kome vrat neće biti pod oštrim uglom.

Neudobna obuća opterećuje

U ravnoj obući opterećenje leđnih mišića i kičme je mnogo manje. Željena visina potpetice je 5 centimetara. Ukoliko često i dugo hodate, neka vam obuća bude udobna i koristite anatomske uloške.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.