AKTIVNOST OD 30 MINUTA KOJOM SMANJUJETE RIZIK OD SRČANIH PROBLEMA: Vežba koja pokreće celo telo!
Plivanje, Foto: Profimedia

zdravlje

AKTIVNOST OD 30 MINUTA KOJOM SMANJUJETE RIZIK OD SRČANIH PROBLEMA: Vežba koja pokreće celo telo!

Plivanje je vežba koja pokreće celo telo

Objavljeno:

Samo 30 minuta plivanja na dan kod žena može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 30-40 odsto.

Plivanje je vežba koja pokreće celo telo. Sat vremena plivanja sagori skoro isti broj kalorija kao sat vremena trčanja, s tim da nema nepovoljnog uticaja na kosti i zglobove. Dok plivate, angažovano vam je celo telo, a posebno povoljan uticaj plivanje ima na kardiovaskularni sistem. Sve više ljudi opredeljuje se za ovaj vid vežbanja, posebno za vreme leta, kada ovakva aktivnost pruža i bonus - rashlađivanje. U nastavku s vama delimo sve prednosti plivanja, bez obzira na vašu kondiciju, godine ili zdravstveno stanje, kažu iz „Master fizikal".

Poboljšava rad srca

Osim što jača velike mišiće grudnog koša, plivanje jača i vaš najvažniji mišić - srce. Kao aerobna aktivnost, plivanje podstiče rad srca i funkciju pumpanja krvi. Doprinosi i zdravlju krvnih sudova i smanjuje upalna stanja u njima, te tako smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze. Američki savez za zdravlje srca tvrdi da 30 minuta plivanja na dan kod žena može smanjiti rizik od koronarnih srčanih bolesti za 30-40 odsto.

Ublažava astmu

Zahvaljujući vlažnosti vazduha, plivanje ublažava astmu i povećava kapacitet pluća. Zbog veće gustine vode, pluća moraju intenzivnije da rade kako bi obezbedila kiseonik za krv, čime se poboljšava njihov kapacitet i smanjuju simptomi astme.

Spaljuje kalorije

Plivanje, najmanje tri dana nedeljno, može biti fantastičan način za sagorevanje dodatnih kalorija, a ujedno i za jačanje mišića. Za 30 minuta plivanja možete sagoreti čak 500 kalorija, što je zapravo dvostruko više nego što biste ih sagoreli hodanjem, a to ga čini savršenom vežbom.

Otklanja stres

Redovno plivanje smanjuje stres i nervozu i poboljšava san. Dovoljno je da lagano plivate kako biste osetili i mentalne dobrobiti. Ova vrsta aktivnosti ima meditativni učinak sličan jogi. Naime, dok plivate, usmereni ste na sopstveni ritam disanja, a istovremeno slušate šum vode koji ima opuštajući učinak. Plivanje produbljuje disanje, čime se snižava nivo kortizola, hormona stresa, i automatski umiruje ceo organizam. Odavno su poznati pozitivni učinci plivanja kada je reč o dobrom raspoloženju. To se događa zahvaljujući otpuštanju hormona sreće, endorfi na. Plivanje ima i učinak takozvane hipokampalne neurogeneze, što znači da smanjuje štetne učinke stresa na mozak i moždane funkcije. Takođe, poboljšava pamćenje i mentalne funkcije. Zato, ako osećate da stres narušava vaše zdravlje, uskočite u vodu i otplivajte nekoliko krugova.

Bonus video:

07:44

ČELIČNA DAMA U VOJSCI SRBIJE: Nosi cepanice i pliva u ledenoj vodi, sve to sa ekipom BEOGRADSKIH GORŠTAKA (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.