IZBEGAVAJTE OVE NAMIRNICE! Svi ih volimo ali opasno narušavaju zdravlje jetre!
Namirnice, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

IZBEGAVAJTE OVE NAMIRNICE! Svi ih volimo ali opasno narušavaju zdravlje jetre!

Možda ih volite, ali one mogu ozbiljno narušiti zdravlje jetre.

Objavljeno: 10:00h

Iako vam je možda glavna briga kako hrana utiče na izgled vašeg struka ili koliko vam energije daju, postoji jedan organ koji možda pati upravo zbog vašeg izbora hrane, a to je jetra.

Jetra je najveća žlezda u našem telu i najveća „fabrika“ sa nizom važnih funkcija: ona metabolizuje sve makronutrijente, ugljene hidrate, proteine i masti, ali i uklanja štetne metaboličke proizvode, lekove, toksine ... Zato je treba obezbediti dijetu koja će joj osigurati zdravlje i pravilno funkcionisanje.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 4,5 miliona Amerikanaca ima dijagnozu bolesti jetre, a oko 20 odsto ima masnu jetru. Uzroci se nalaze u alkoholu, nekim lekovima, prekomernoj težini, poremećajima metabolizma masti, dijabetesu i kao posledica nekih hroničnih bolesti. Najčešće masna jetra nema simptome, pa je važno redovno posećivati lekara i pokušati voditi zdrav život. Iako asimptomatska, nelečena masna jetra može dovesti do ciroze jetre.

Ako želite da zaštitite jetru i sprečite uobičajene probleme, dobro je znati koju hranu treba da izbegavate.

Zaslađena pića

Alkohol nije jedino piće koje može prouzrokovati haos u jetri, a prema dr Ianu Braithvaite-u, zaslađena pića mogu naneti štetu ovom organu.

„U malim količinama fruktoza će se preraditi u crevima, a u velikim količinama, što je potvrđeno istraživanjem, može dovesti do toksičnosti za jetru", dodao je. Pića koja sadrže puno fruktoze su ona koja sadrže rafinirani šećer, kao što je npr. gazirana pića.

Sosovi i preparati sa skrivenim šećerom

Nisu samo namirnice za koje svi znamo da sadrže šećer opasne po vaše zdravlje, često su opasniji izvori fruktoze proizvodi o kojima i ne razmišljamo, poput kečapa i preliva za salate.

Prženi krompir

Prženi masni krompir jedna je od vaših omiljenih namirnica? Ne samo da su pune kalorija, već mogu da naškode i zdravlju jetre. „Pomfrit je takođe pun soli, a dijeta koja se sastoji od toliko soli može dovesti do povećanja masti u jetri i rezistencije na insulin“, objasnila je dr Leann Poston, dr. Med.

Suhomesnati proizvodi

Ako ste zabrinuti za zdravlje jetre, možda ćete morati da razmislite nekoliko puta pre nego što pojedete taj ukusni sendvič sa salamom.

„To je hrana koja sadrži skrivene soli“, kaže nutricionista John Favkes, dodajući da prevelik unos soli može prouzrokovati neravnotežu u odnosu telesne tečnosti, što otežava jetri da radi svoj posao i uzrokuje razvoj bolesti.

Beli hleb

Nažalost, beli hleb od kojeg ste sami pripremili ovaj ukusni sendvič sa salamom nije toliko dobar za zdravlje jetre. „Rafinisani ugljeni hidrati ne sadrže vlakna poput proizvoda od celog zrna. To može dovesti do povećanja glukoze u krvi, oslobađanja insulina i akumulacije masti u i oko jetre “, dodaje Favkes.

Dijeta za zdravu jetru

HRANA KOJU BI TREBALI JESTI ZA ZDRAVLJE JETRE:

  • sveže voće poput jabuka, citrusa
  • gorko povrće poput artičoke, špargle, radiča, cikorije, komorača
  • izvori proteina poput sočiva, plave ribe, probiotičkih jogurta
  • maslinovo ulje, laneno ulje, bučino ulje
  • Integralne žitarice

Jetra „voli gorke biljke“ koje olakšavaju metabolizam hranljivih sastojaka, posebno masti i blagotvorno deluju na ćelije jetre, pa je poželjno u ishranu uključiti i biljne čajeve poput koprive, maslačka, čička i protivupalno i antivirusno začini: beli luk, ruzmarin, nana, karanfilić, kurkuma.

Bonus video:

(Espreso.rs/Ordinacija.vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.