TRENDOVI U ISHRANI ZA 2021. GODINU: Korona nam je PROMENILA navike - ovako ćemo se od sada HRANITI
Zdrava hrana, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

TRENDOVI U ISHRANI ZA 2021. GODINU: Korona nam je PROMENILA navike - ovako ćemo se od sada HRANITI

Pandemija korona virusa učinila je svoje, pa su promene i u ovom aspektu života i te kako primetne.

Objavljeno:

Nakon mnoštva drugih predviđanja za ovu godinu, došli smo i do ishrane. Pandemija korona virusa učinila je svoje, pa su promene i u ovom aspektu života i te kako primetne. Stoga smo malo istraživali i pokušali da dođemo do odgovora na pitanje kakvu hranu ćemo najviše konzumirati u mesecima pred nama…

1. Imunitet na prvom mestu

Granica između namirnica i suplemenata koje povremeno koristimo postaće sve tanja. I ove godine vodićemo računa o imunitetu, i pored voća i povrća unositi probiotike, prebiotike i začine, pre svega đumbir i kurkumu.

2. Bez preskakanja doručka

Sve više zaposlenih radi od kuće, te se stiču uslovi za konkretan doručak, kao što su, na primer, kaša, palačinke, avokado tost ili kajgana.

3. Puna ostava

Nove okolnosti nametnule su i drugačije potrošačke navike. Ostave su sve češće dupke pune, jer niko ne može da predvidi šta može da krene po zlu. To znači da je primetan porast u kupovini testenine, pirinča, pahuljica za doručak, soseva i začina.

4. Kafa u raznim vidovima

Mnogi od nas ne mogu da zamisle jutro bez kafe, ali ove godine idemo korak dalje, te biramo slatkiše, žitarice, sladoled i druge slatke zanimacije sa ovim ukusom.

5. Zdrava hrana za bebe

Iako se proizvođači trude da održe kvalitet hrane za najmlađe, ove godine će posebno povesti računa o tom segmentu ishrane.

6. Manje otpada

Ova godina ne ostavlja prostor za bacanje hrane, koja je i dalje u jestivom stanju. Vreme je da ostatke sa trpeze konačno iskoristimo za pripremu novih jela. Čak i kora voća i povrća može lepo da se iskoristi, a poznato je da je puna hranljivih sastojaka i vlakana.

7. Ulja

Ekstra devičansko ulje i dalje je broj 1 u kuhinjama mnogih porodica, ali ne treba zaboraviti ni na ulje lešnika, bundeve i druga, koja su ne samo zdrava, već i ukusna.

8. Kombuha

Reč je o gljivi koja potiče sa Dalekog Istoka, čijom obradom se dobija slatkast napitak koji u sebi sadrži alkohol. Zbog svog sastava, može se konzumirati i kao odličan probiotik.

9. Leblebije

Ova namirnica veoma je zastupljena na Srednjem istoku, jer je bogata proteinima, pruža energiju, a pritom je i vrlo prijatnog ukusa. Leblebije se koriste u pripremi falafela i humusa, koji će često biti deo trpeze u ovoj godini.

10. Suvo voće i povrće

Omiljena grickalica ove godine, kojoj ćemo se okretati kada želimo da utolimo glad, jeste sušeno voće i povrće, koje ima visoku kalorijsku, ali i nutritivnu vrednost. Ukoliko želite da poboljšate ukus, uvek možete dodati začin po želji – cimet, nezaslađeni kakao ili đumbir.

(Espreso.co.rs/Elle Italia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.