NERASPOLOŽENI STE, OTALJAVATE I NIŠTA VAM NE IDE OD RUKE? Problem je možda u vašim ZIDOVIMA!
Foto: Profimedia

REČ PSIHOLGA

NERASPOLOŽENI STE, OTALJAVATE I NIŠTA VAM NE IDE OD RUKE? Problem je možda u vašim ZIDOVIMA!

Istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da je većina kancelarija okrečena u belu (33 odsto), odnosno sivu boju (21 odsto).

Objavljeno:

Ceo dan ste neraspoloženi, posao otaljavate, ništa vam ne polazi za rukom… Psiholozi tvrde da bi to moglo da ima veze sa bojom zidova.

Istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da je većina kancelarija okrečena u belu (33 odsto), odnosno sivu boju (21 odsto).

Iako je ovaj izbor sa svim logičan jer se smatra da su neutralne boje najzahvalnije za kombinovanje sa nameštajem, ali i smirujuće, ispostavilo se da one ipak nisu najbolji izbor.

Kako navodi psiholog Li Čejmbers, studije su utvrdile da neutralne boje mogu da izazovu tugu i depresiju, naročito kod žena.

Sa druge strane, muškarci najslabije rade u prostorijama sa ljubičastim i narandžastim zidovima.

Boja koju u skoro svim slučajevima treba izbegavati je crvena.

“Crvena prirodno privlači oko i nije slučajno izabrana za hitne službe. U kućnoj kancelariji, crvena može da bude previše stimulativna, što dovodi do gubitka koncentracije i fokusa, zbog čega se postepeno povećava opasnost od grešaka ili konflikta”, navodi Čejmbers.

Ipak postoji jedno mesto gde se crvena boja savršeno uklapa.

“Utvrđeno je da crvena podstiče rad srca i protok krvi, i zbog toga je idealna za teretane”, kaže Čejmbers.

Kao najbolji izbor Li navodi plavu i zelenu boju.

“Plava je poznata kao boja produktivnosti. Promoviše smirenost, koncentraciju i emotivni balans koji omogućava maksimalni učinak na poslu. Ipak, previše plave boje može da vas učini previše opuštenima i smanji vašu kretivnosti, pa razmislite o tome da je “razbijete” nekim toplim bojama. Zelena je boja staloženosti i rasta, smanjuje umor oka i na taj način poboljšava pažnju i fokus”, objašnjava Čejmbers i dodaje da je zelena, iako je manje produktivna od plave, ipak najbolja za vaše opšte dobro.

(Espreso/metro.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.