KANCER KOJI JE PRESTIGAO RAK PLUĆA: Čuvajte se ove bolesti, jako je česta i uglavnom fatalna
Foto: Profimedia

PODMUKLA BOLEST

KANCER KOJI JE PRESTIGAO RAK PLUĆA: Čuvajte se ove bolesti, jako je česta i uglavnom fatalna

Rak pluća je najčešći oblik raka u poslednje dve decenije, ali je sada na drugom mestu, iza raka dojke i ispred raka debelog creva

Objavljeno:

Rak dojke je pretekao rak pluća kao najčešći oblik raka na svetu, objavila je u utorak Svetska zdravstvena organizacija (VHO).

"Rak dojke je sada prvi put najčešći rak na svetu", rekao je Andre Ilbavi, specijalista za rak pri SZO, na brifingu UN uoči Svetskog dana borbe protiv raka u četvrtak.

Preko dva miliona slučajeva Rak pluća je najčešći oblik raka u poslednje dve decenije, ali je sada na drugom mestu, iza raka dojke i ispred raka debelog creva, rekao je Ilbavi.

Procenjuje se da je prošle godine dijagnostikovano 2,3 miliona novih slučajeva raka dojke, što je 11,7 odsto svih slučajeva raka u svetu, rekla je SZO.

"Među ženama je rak dojke najčešće dijagnostikovani rak i vodeći uzrok smrti od raka na svetu", dodaje se.

Ilbavi je istakao da gojaznost kod žena povećava rizik od raka dojke, ali i za ukupan broj slučajeva karcinoma.

Sa rastom globalnog stanovništva i povećanjem očekivanog života, očekuje se da će rakovi postati češći i da će se do 2040. godine povećati na oko 30 miliona novih slučajeva u poređenju sa 19,3 miliona u 2020. godini, dodao je Ilbavi.

Korona ometa zarastanje SZO je upozorila da je trećina smrtnih slučajeva od raka posledica pušenja, visokog indeksa telesne mase, premalog unosa voća i povrća, nedostatka fizičke aktivnosti i pijenja alkohola.

Pandemija koronavirusa remeti lečenje raka u otprilike polovini zemalja obuhvaćenih studijom, rekao je Ilbavi, ukazujući na zakašnjele dijagnoze, zdravstvene radnike pod ekstremnim stresom i uticaj koronavirusa na istraživanje raka.

Bonus video:

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.