Za one koji pate od alergija: Pažnja, pažnja u narednih 10 dana ne izlazite iz kuće!
Foto: Shutterstock

oprez narednih dana

Za one koji pate od alergija: Pažnja, pažnja u narednih 10 dana ne izlazite iz kuće!

Iz godine u godinu, sve je više alergičnih na ambroziju, a taj broj gotovo je jednak broju alergičnih na grinje, koje su decenijama unazad najčešći uzrok alergija. Ipak, ove godine i neznatno manja koncentracija polena u vazduhu u odnosu na proslu godinu
Objavljeno:

Ako u okolini nema ambrozije, to ne znači da nema i polena. Vetar može da prenese polen i do 300 kilometara. Vec 13.godina unazad najveće koncentracije ambrozije u Beogradu beleže se u prvoj nedelji septembra. Kisa, rosa i padavine znatno smanjuju kolicinu polena u vazduhu. - Od 4. i 5, pa do polovine septembra su kritični dani, važne su te dnevne koncentracije, odnosno koliko je polenovih zrna bilo u prekograničnoj vrednosti. Za Beograd trenutno su to 5,6 puta iznad graničnih vrednosti a za Vojvodinu odnosno za merna mesta koja mi pratimo, te dnevne vrednosti iznose 500-600 zrna - dodala je Mitrović.

foto: AP

S druge strane, bez obzira na manju koncentraciju polena u vazduhu, povećan je broj pacijenata koji se žale na tegobe usled alergije. - Traže pomoć, jer imaju simptome alergijske kijavice koji su vezani upravo za ovaj period cvetanja polena korova, i simptomi zbog kojh se pacijenti javljaju u naše ordinacije jesu tipićni simptomi za alergijsku kijavicu a to su pojačano kijanje,kojanje u seriji pojačana bistra sekrecija iz nosa, svrab u nosu, svrab u očima ,ponekad i zapušenost nosa, što je neki signal da je možda u ovom periodu zbog aktuelnog cvetanja polena korova, reč upravo o alergijskoj kijavici - kaže Aleksandra Plavšić, alergolog KCS.

foto: Stock

Svi poleni su podjednako opasni, kažu stručnjaci. Zasigurno je najjači alergen - ambrozija. Jedina tri meseca bez alergija su novembar, decembar i januar. Leti, dok su temperature visoke i ima malo kiše, koncentracije polena su najveće. Zagađenost vazduha takođe pogoduje pojačanom uticaju aktivnosti polena.

(Espreso.co.rs/ b92.net)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.