CIKLUS VAM TRAJE KRAĆE NEGO OBIČNO? Verovatno je jedan od ovih 5 RAZLOGA - ako NIJE, odmah idite kod LEKARA!
Uzmite u obzir promene, Foto: Profimedia

pazite

CIKLUS VAM TRAJE KRAĆE NEGO OBIČNO? Verovatno je jedan od ovih 5 RAZLOGA - ako NIJE, odmah idite kod LEKARA!

To može biti sasvim normalna pojava, ali i znak hormonskog disbalansa

Objavljeno:

Iako kraće trajanje menstruacije može biti i sasvim normalna pojava (ali samo u slučajevima ako vam je menstruacija uvek kratko trajala, a što je slučaj i dan danas), važno je da obratite pažnju na svoj ciklus i da uzmete u obzir bilo kakve promene. Na kraju, trajanje menstruacije u velikoj meri određuju hormonski faktori.

Šta to znači? To, praktično, znači da bukvalno sve može uticati na vreme trajanja menstruacija, od određenih lekova do određenih oboljenja. Neki od tih uzroka sasvim su benigni, ali druge je najbolje “isključiti iz igre” na vreme ili povesti računa o njima na vreme.Evo koji su to najčešći razlozi zbog kojih vam menstruacija traje mnogo kraće nego što je to uobičajeno.

Promenili ste kontracepcijske pilule

Ukoliko je menstruacija iznenada promenila obrazac trajanja, to se može desiti ukoliko ste počeli koristiti kontracepcijske pilule ili ako ste promenili one koje ste do sada koristili. To se može desiti zbog blagih hormonalnih razlika u generičkim verzijama pilula, a koje mogu skratiti trajanje menstruacije.

Pored toga, kontracepcijske pilule mogu uticati i na to da menstruacija postane znatno manje obilna nego što je to ranije bio slučaj.

Koristite određene vrste lekova

Pored kontracepcijskih pilula, određene vrste lekova mogu takođe uticati na vreme trajanja menstruacije, zahvaljujući jedinjenjima koja oni sadrže.

Nesteroidni anti-inflamatorni lekovi (brufen, naproksen, nurofen i slično), antidepresivi, lekovi za štitnu žlezdu i steroidi mogu skratiti vreme trajanja menstruacije.

Žena, Umor, Bolest, Temperatura, Prehlada, Ležanje, Odmor
foto: Profimedia

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je oboljenje kod kojeg žene proizvode previsoke količine muških hormona, a što može potisnuti ovulaciju. Kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika, neredovna menstruacija nije uopše neuobičajena pojava. Takođe, može doći i do perioda kada menstruacija u potpunosti izostane, a sve zbog neuravnoteženog nivoa hormona.

Ukoliko imate sindrom policističnih jajnika onda postoji mogućnost i da imate ciste na jajnicima, preteranu maljavost, akne, prekomernu težinu, a postoje i velike šanse da ste neplodni. Sindrom policističnih jajnika nije medicinska urgencija, ali što pre počnete sa korišćenjem lekova to će se pre i simptomi ublažiti.

Prevremena insuficijencija jajnika

Prevremena insuficijencija jajnika ili prevremeno otkazivanje jajnika dešava se kada kod žene dođe do prestanka normalnog fukncionisanja jajnika pre četrdesete godine života. Ukoliko vaši jajnici ne funkcionišu pravilno, oni ne proizvode odgovarajuće količine estrogena ili ne otpuštaju jajašca kada je to potrebno, što može dovesti do skraćenih i neredovnih menstruacija.

Prevremeno otkazivanje jajnika obično se javlja oko dvadeset i sedme godine života, mada istraživanja pokazuju da se može javiti kod jedne od hiljadu žena između 15 i 20 godina starosti i kod jedne od stotinu žena između 30 i 39 godina starosti. Najčešći simptom prevremenog otkazivanja jajnika su neplodnost i amenoreja (gubitak menstruacije).

Ožiljci na materici

Ožiljci unutar materice mogu uticati na kraće trajanje menstruacije. Ovo je poznato i kao Ašermanov sindrom, retko oboljenje koje se najčešće javlja kod žena koje su imale procedure višestrukih dilatacija i kiretaža. Pomenute procedure često se koriste za pražnjenje materice nakon pobačaja, kao metoda abortusa i za lečenje određenih ginekoloških oboljenja.

Žene koje imaju pomenuti sindrom imaju i kraće cikluse ili amenoreju, jer su samo delovi materice koji nisu zahvaćeni ožiljcima sposobni za krvarenje. Što više ožiljaka ima to je i manje i slabije krvarenje.

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.