KOD DECE I TINEJDŽERA JAVILA SE NOVA POSLEDICA KORONE KOJA NAPADA CELO TELO: Doktor Tešović objasnio sve
Sindrom o kojem govorimo je imunološki posredovan i javlja se nekoliko dana ili nedelja nakon infekcije virusom SARS-COV2, Foto: Printscreen

koronavirus

KOD DECE I TINEJDŽERA JAVILA SE NOVA POSLEDICA KORONE KOJA NAPADA CELO TELO: Doktor Tešović objasnio sve

Mnogi i dalje pogrešno veruju da je COVID bolest koja je opasna samo za starije.

Objavljeno:

Varira od sasvim blage kliničke slike, do teške, koja može prouzrokovati pad krvnog pritiska i šok. Može pogoditi bilo koji organski sistem u telu, pluća, bubrege, jetru, krvne sudove ili nervni sistem, kaže prof. dr. Tešović.

Lekari su prvi puta ovoga proleća kod dece i adolescenata, kao posledicu infekcije COVID-om, počeli primećivati takozvani multisistemni inflamatorni sindrom, koji može napasti bilo koji deo organizma. Do sada je zableženo desetak takvih slučajeva.

Kako nam je pojasnio prof.dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti dece Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", ovaj sindrom pogađa mlađe od 19 godina, koji su pre infekcije virusom SARS-COV2 bili sasvim zdravi. Retko se može dogoditi da se zableži i kod starijih od 19 godina, a najstariji pacijent u Hrvatskoj s ovim sindromom ima 22 godine.

- Sindrom o kojem govorimo je imunološki posredovan i javlja se nekoliko dana ili nedelja nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od blage kliničke slike, do teške, koja može prouzrokovati pad krvnog pritiska i šok. Može pogoditi bilo koji organski sistem u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvne sudove ili nervni sistem, prouzrokovati probleme sa zgrušavanjem – kaže prof.dr. Tešović, dodajući da ovaj sindrom traje nekoliko dana i može biti potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna vreme.

Iako ima određenih razlika, sličan je od pre poznatom Kavasakijevom sindromu, bolesti koja je karakteristična za decu i odlikuje se osipom, groznicom, povećanjem limfnih čvorova i katkada upalom srca i zglobova. No multisistemni inflamatorni sindrom kojeg uzrokuje COVID ipak je nešto novo, što su lekari prvi put uočili tek pre nekoliko meseci, kada je počela epidemija. Zato, kaže prof.dr. Tešović, nije moguće dati sigurne prognoze ostavlja li trajne posledice.

Leči se imunomodularnom terapijom (npr. imunoglobulinima i kortikosteroidima), a prof.dr.Tešović ističe da i dalje prate pacijente koji su imali multisistemni inflamatorni sindrom te da su svi za sada dobro. Ove pojave svakako su dokaz kako nema garancija da COVID kod dece i adolescenata ne može prouzrokovati ozbiljne probleme i komplikacije. Jer mnogi, naime, i dalje pogrešno veruju da je COVID bolest koja je opasna samo za starije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.