HITNO, PAŽNJA! Ako imate ova dva simptoma covida-19, mogli biste da osećate posledice mesecima!
Koronavirus/ilustracija, Foto: EPA/JAMES ROSS

OPREZ

HITNO, PAŽNJA! Ako imate ova dva simptoma covida-19, mogli biste da osećate posledice mesecima!

Nova studija istraživača u SAD-u, Velikoj Britaniji i Švedskoj sugeriše da dva specifična simptoma mogu da budu pokazatelj da će pojedinac teško oboleti od covida-19

Objavljeno:

Novo ispitivanje pokazalo je koji rani simptomi koronavirusa povećavaju verovatnoću da će bolesnik pretrpeti dugotrajne posledice bolesti. Umor, gubitak ukusa i mirisa te kognitivne poteškoće poput smetenosti i gubitka pamćenja kod nekih su se pacijenata zadržali i mesecima nakon dijagnoze.

Nova studija istraživača u SAD-u, Velikoj Britaniji i Švedskoj sugeriše da dva specifična simptoma mogu da budu pokazatelj da će pojedinac teško oboleti od covida-19. U studiji se navodi da su dugotrajna groznica i gubitak apetita dva rana simptoma koja ukazuju na to da će pacijent verovatno da pati od "dugog covida".

"Dugi covid" odnosi se na situaciju u kojoj bolesnici s koronavirusom osećaju neke simptome nedeljama, a ponekad i mesecima, nakon odlaska iz bolnice i oporavka. Pojedini pacijenti naveli su kako se nakon preležanog koronavirusa ne mogu koncentrisati na jednostavne zadatke ili čak da hodaju stepenicama bez gubitka daha.

Konkretno, izgledi da neko doživi dugotrajne simptome koronavirusa više se nego udvostruče kod osoba starijih od 70 godina u poređenju s ljudima u dobi od 18 do 49 godina.

Istraživači su takođe otkrili da će žene u dobi između 50 i 60 godina najverovatnije imati dugotrajne simptome koronavirusa. Takođe je utvrđeno da visoki indeks telesne mase (BMI) korelira s trajnim simptomima koronavirusa, prenosi BGR.

Još jedan zanimljiv podatak iz studije jeste da nije bilo značajne korelacije između komorbiditeta i "dugog covida". Dakle, iako stanja poput dijabetesa i bolesti srca mogu povećati verovatnost da će neko da iskusi ozbiljne simptome koronavirusa, to ne utiče na to hoće li oni imati "dugi covid". Zapravo, studija je otkrila da je astma bila jedino postojeće stanje koje je povezano s "dugim covidom".

Ostali rani simptomi za koje je studija utvrdila da su prediktori "dugog covida" uključuju umor, glavobolju, promukao glas i bolove u mišićima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.