IMATE LI SINDROM MRTVE ZADNJICE?! Odmah PROVERITE, ovo su SIMPTOMI, ako ih primećujete, URADITE ovo dok nije KASNO
Ukočenost mišića u kukovima je takođe krivac sindroma mrtve zadnjice, Foto: Profimedia

novi problem

IMATE LI SINDROM MRTVE ZADNJICE?! Odmah PROVERITE, ovo su SIMPTOMI, ako ih primećujete, URADITE ovo dok nije KASNO

Neprestano savijena pozicija kuka i pritisak na tkivo gluteusa je temelj za stvaranje sindroma mrtve zadnjice

Objavljeno:

Čuli ste za upalu sinusa.

Upalu mišića.

Upalu uha…

I verovatno mislite da ih sve znate.

Ali.. da li ste znali da zadnjica može da se UPALI?

Priznajemo, nismo ni mi.

Sindrom mrtve zadnjice”, ili glutealna amnezija predstavlja stanje koje se javlja kada zadnjica dobije upalu i “zaboravi” da normalno funkcioniše.

Predugo sedenje može da ograniči protok krvi i prouzrokuje glutealnu amneziju, što može da dovede do bolova u kukovima, donjem delu leđa, kao i problema sa zglobovima. Takva zadnjica ne funkcioniše ispravno čak ni prilikom vežbanja”, rekao je Donovan Grin, fitnes trener.

foto: Profimedia

Fizioterapeutkinja Keli Staret je dodala da zadnjica nije dizajnirana da dugo podnosi prekomernu težinu. Dugo sedenje smanjuje sposobnost tela da upotrebljava neverovatno snažne mišiće zadnjice ona kada su mu potrebni.

Neprestano savijena pozicija kuka i pritisak na tkivo gluteusa je temelj za stvaranje sindroma mrtve zadnjice”, rekla je.

Osobe sa ovim sindromom mogu da osete poznati osećaj “umrtvljenosti”.

“Tehnički izraz za to je “parestezija”, nenormalan osećaj u telu zbog kompresije ili iritacije živaca”, rekao je Mark Beden, sa Univerziteta Texas. Dodao je da simptomi parestezije mogu da variraju od blagih do teških i mogu da budu prolazni ili dugotrajni.

Simptomi “mrtve zadnjice”

Grin je primetio da zadnjica prestaje da funkcioniše zbog nedostatka aktivnosti i podsticaja, a to uzrokuje pritisak na druge mišiće i zglobove i dovodi do toga da slabiji mišići moraju da obave posao zadnjice. To može da dovede do “sinergijske dominacije”, kada manji pomoćni mišići kuka i nogu preuzimaju kretanje i kontrolišu snagu i opterećuju kukove, karlicu i donji deo leđa. Ukočenost mišića u kukovima je takođe krivac sindroma mrtve zadnjice.

Zadnjica je veliki mišić i potrebno je dosta kretanja da bi se aktivirala i obavljala posao za koji je zadužena.

Odabir pogrešnih vežbi, ili pogrešno izvođenje može da pridonese takvom stanju. Trener Grin objašnjava da kada vežbanje ne aktivira ciljani mišić, oni manji mišići koji su ranije spomenuti ponovo preuzimaju pokrete. To čini te mišiće jačima, ali zadnjica ne dobija stimulans koji joj je potreban. “Na primer, recimo da ste sedeli u kancelariji osam sati i onda odlazite u teretanu da biste podizali tegove i radili čučnjeve”, rekao je Grin. “Napravite puno setova, pokušavate da stisnete zadnjicu i koristite je što više, ali umesto bolne zadnjice, sledećeg dana imate upalu leđa i nogu.”

Kako sprečiti “mrtvu zadnjicu”?

Zapamtite pravilo da za svaki sat sedenja izdvojite 10 minuta za stajanje i kretanje, da bi se mišići ponovo aktivirali. Ono što je takođe bitno jeste istezanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.