IMATE BELE NASLAGE I PUKOTINE NA JEZIKU? Evo šta tačno to ZNAČI
Higijena usta je važna, Foto: Profimedia

vodite računa

IMATE BELE NASLAGE I PUKOTINE NA JEZIKU? Evo šta tačno to ZNAČI

Ružičast jezik znak je da vaši receptori ukusa loše reaguju na određenu hranu, stres ili vam nedostaje vitamina B12.

Objavljeno:

Oralna higijena veoma je važna, što uključuje i higijenu jezika. Promene na jeziku, poput belih naslaga, pokazatelj su da nešto nije u redu sa tehnikom čišćenja, ali ponekad mogu pokazati i probleme sa zdravljem. Zubari iz Australije podelili su šta svaka promena na jeziku znači i kako popraviti stanje, prenosi Dejli Mejl.

Bele naslage

Bele naslage na jeziku uglavnom su rezultat loše oralne higijene, pušenja ili konzumacije alkohola. Kako biste ih se rešili, promenite svoju svakodnevnu rutinu pranja zubaa tako što ćete sa zadnjom stranom četkice čistiti svoj jezik. Ali, ako nema promene nakon nedelju dana ili dve nedelje pranja jezika, svakako biste trebali da posetite zubara.

Jezik poput jagode

Ružičast jezik znak je da vaši receptori ukusa loše reaguju na određenu hranu, stres ili vam nedostaje vitamina B12. No jedan od najčešćih uzroka je dehidracija, stoga je važno paziti na unos vode. Jezik jarko ružičaste boje takođe može biti uzrok prehlade ili infekcije grla, što se lako leči antibioticima.

Kvržice

Uglavnom nastaju konzumacijom određene hrane, pogotovo ako je jako začinjena ili ljuta. One nestaju same od sebe i ne zahtevaju posebno lečenje.

Pukotine u jeziku

One su stvar genetike i zahtevaju pravilnu negu. U njih može upasti hrana i uzrokovati loš i neugodan zadah, stoga je važno svakodnevno pranje jezika i zuba.

Natečen jezik

On je rezultat konzumiranja vruće hrane ili slučajnog ugriza na jezik. Natečenost prolazi sama, ali možete ubrzati proces tako što ćete uzeti jednu kockicu leda i držati je u ustima dok se ne otopi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.