NOVA MISTERIOZNA BOLEST VEZANA SA KORONA VIRUSOM POGAĐA 20- GODIŠNJAKE: Može da ostavi trajna oštećenja
Kotonavirus, ilustracija, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ, Ilustracija

opasnost

NOVA MISTERIOZNA BOLEST VEZANA SA KORONA VIRUSOM POGAĐA 20- GODIŠNJAKE: Može da ostavi trajna oštećenja

- Kod starijih bolest poprima ozbiljniji tok  

Objavljeno:
  • 1

Nekoliko pacijenata u ranim dvadesetim godinama hospitalizovano je usled misteriozne nove bolesti povezane sa korona virusom, a koja pogađa ljude pretežno u dvadesetim godinama.

Kako piše portal livescience.com, nova misteriozna bolest slična Kavasakijevom sindromu, za koju se verovalo da pogađa samo decu, sada pogađa i dvadesetogodišnjake.

Lekari su ovaj novi sindrom dijagnostikovali kod jednog 20-godišnjaka u San Dijegu, kao i kod jednog 25-godišnjaka u Njujorku, izveštava Vašington Post. To su bili prvi slučajevi, a sada mladih zaraženih ima širom Amerike, Engleske, Španije, Italije i ostalih evropskih zemalja.

Simptomi ovog sindroma variraju, ali uglavnom su slični Kavasakijevom sindromu, koji u teškim oblicima izaziva oštećenje srca. Ti simptomi su često groznica, bol u stomaku, povraćanje, dijareja, bol u vratu, osip, krvave oči i umor, piše Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kod dece simptomi ove nove bolesti su više nalik simptomima Kavasakijevog sindroma, dok kod odraslih izazivaju teže simptome, i pogađaju ne samo srce već i ostale organe.

- Kod starijih bolest poprima ozbiljniji tok - upozorava dr Dženifer Lajter, pedijatar specijalizovana za infektivne bolesti iz Njujorka.

Lekari strepe da bi sindrom u velikom broju slučajeva mogao da prođe nezapaženo kod odraslih, zato što se Kavasakijev sindrom javlja kod dece, pa se samo pedijatri susreću sa simptomima.

Povezanost ove misteriozne bolesti sa korona virusom i dalje je nejasna, jer neka deca obolela od nje bila su testirana pozitivno na korona virus, a druga negativno.

- Nedavno smo imali slučajeve nekoliko dece koja su hospitalizovana sa čudnim sindromom, sličnom sepsi, ali i Kavasaki sindromu, koji izaziva upaljenost krvnih sudova. Nije i dalje jasna povezanost između Kovida-19 i ovog sindroma. Neka deca su pozitivna, a neka nisu. SZO radi na ovome zajedno sa pedijatrima iz celog sveta, ali neophodno je prikupiti još podataka - kazao je Endru Mar Šou za BBC.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media