RUSI TVRDE DA OVAJ ČAJ LEČI SVE: Toliko je dobar da ima i burnu ISTORIJU!
čaj, Foto: Profimedia

čuveni napitak

RUSI TVRDE DA OVAJ ČAJ LEČI SVE: Toliko je dobar da ima i burnu ISTORIJU!

Jedna kašika ivan čaja prelije se sa 2dl vruće vode i ostavi da odstoji desetak minuta. Procedi se i pije

Objavljeno:

Svako u Rusiji zna neverovatnu ličnu istoriju, ili bolje reći, uspon i pad ivan čaja, oko koga se isplela prava krimi -priča - međunarodnih razmera.

U Rusiji je smatran za panaceu, lek za sve, u Srbiji se koristi za prostatu i urinarne probleme. Biljka je ista, latinski naziv je isti , samo što ga Rusi zovu ivan čaj, ili koporski (po oblasti gde ga je najviše bilo) a Srbi - vrbovica.

Kako se priprema?

Jedna kašika ivan čaja prelije se sa 2dl vruće vode i ostavi da odstoji desetak minuta. Procedi se i pije.

Prvi internacionalni čaj na svetu koji je prešao granice i izvozio se u inostranstvo bio je upravo ovaj čaj. Rusi su vekovima koristili ivan travu, fermentisali listove, delimično ili potpuno, sušili listiće i dobijali ruski crni čaj. Svaka kuća imala je ovaj čaj u kuhinji i ispijan je za sve bolesti i mimo njih zbog izuzetno prijatnog ukusa. Bio je toliko moćan da je u srednjovekovnoj Rusiji služio kao sredstvo plaćanja.

Tradicionalni samovar

Ivan čaj je umesto novca bio sredstvo plaćanja Početkom 19. veka prešao je granice Rusije i počeo da stiče izuzetnu popularnost u Ujedinjenom Kraljevstvu. Britanci su postali veliki poklonici koporskog čaja iz Carske Rusije koji je dospeo u sam vrh ruskih izvoznih proizvoda.

Britanci su obožavali koporski čaj

- Moguće je da je njegova popularnost bila toliko velika i zbog vere Britanaca da baš taj čaj može sve da izleči - kaže Natalija Mihajlova, Ruskinja koja živi u Srbiji i bere ivan čaj po obroncima oko Petrovca na Mlavi, samo pod nazivom vrbovica.

Britanci, koji su već formirali kolonije po svetu, počelo je da smeta to što ivan čaj više nije mogao da se uvozi normalnim kanalima već se iz Rusije švercovao. To mu je podiglo cenu. Dok bi stigao do potrošača bio bi već basnoslovno skup.

1 / 1 Foto: Profimedia

Lekovit i uskusan

Rusi ga zovu ivan čaj, a kod nas je - čaj od vrbovice Istočno-indijaska kompanija je pronašla na drugom kraju sveta zamenu za crni ruski čaj. Bila je to kamelija sinensis. Osušena liči na ruski crni, ali ima kofein i potpuno je drugačijeg sastava.

Na posedima u Indiji, Kini, na Cejlonu počele su da niču ogromne plantaže odakle će u narednih pola veka crni čaj preplaviti svet i postati nezaobilazni ritual ne samo britanske svakodnevice.

Posle Oktobarske revolucije čaj je u Engleskoj zaboravljen

Većina Britanaca nije ni primetila da je jedan čaj zamenjen drugim. Oktobarska revolucija i dolazak komunizma u Rusiju pomogao je da se ivan čaj potisne u zaborav, a moćna reklama da se novi čaj prihvati kao stari. Rusi i danas negoduju zbog ove prevare i često znaju da kažu da istočni “crni čaj izvlači kalcijum iz kostiju” i da nije zdrav.

Može da se pije neograničeno dugo - dok prija

Vrbovica mirisna ili mala mlečika kako se još kod nas zove, uglavnom, raste u Srbiji na višim nadmorskim visinama, na ivicama proređivanih šuma. Ovaj čaj nije kod nas popularan kao u Rusiji, naprotiv, ima travara koji kažu da su ga Srbi smatrali za korov.

Ima predivan ljubičasti cvet i prepoznaćete ga odmah: polja vrbovice izgledaju čarobno. Vrbovica, za razliku od većine drugih čajeva, može da se pije neograničeno dugo, praktično sve dok vam prija. Ima protivupalno dejstvo, utiče na pojačanje libida i smanjenje umora, da stimuliše imunitet i da se bori protiv Alchajmerove bolesti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti Magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.