HRANA U LIMENKAMA TRAJE DUGO, ALI MORATE DA PAZITE: Da bi bila bezbedna obratite pažnju na OVE STVARI
Konzervisana hrana, Foto: Profimedia

obratite pažnju

HRANA U LIMENKAMA TRAJE DUGO, ALI MORATE DA PAZITE: Da bi bila bezbedna obratite pažnju na OVE STVARI

Kako se pravilno čuvaju i koriste ovakve zalihe i kako da ih upotrebljavamo a da ne ugrozimo svoje zdravlje pitali smo dr Olgu Ličinu, kliničkog nutricionistu

Objavljeno:

Stvaranje zaliha namirnica je nezaobilazni deo svake krizne situacije, pa su se i u ovo vreme mnogi snabdeli konzervisanom hranom. Da bi hrana u limenkama bila bezbedna za upotrebu i zadržala sva dobra svojstva treba da poštujete osnovna pravila, o kojima govori dr Olga Ličina.

Jedna od definicija kaže da je konzervisanje postupak kojim se sprečava kvarenje namirnica biljnog i životinjskog porekla na kraće ili duže vreme. To kaže i samo ime koje potiče od latinske reči conservare – sačuvati. Otac ove tehnike je pariski poslastičar i kuvar Nikolas Aper koji je još krajem 18. veka uvideo da posebna termička obrada omogućava dugo trajanje kompota. . Kako se pravilno čuvaju i koriste ovakve zalihe i kako da ih upotrebljavamo a da ne ugrozimo svoje zdravlje pitali smo dr Olgu Ličinu, kliničkog nutricionistu.

- Konzervisanjem se namirnice štite od nepoželjnih fizičko-hemijskih pojava i procesa kao i od mikrobioloških razlaganja. Iako su konzervisane namirnice sve one koje su upakovane u hermetički zatvorenu limenu, staklenu ili plastičnu ambalažu i potom konzervisane toplotom, o namirnicama u klasičnim konzervama treba posebno voditi računa. Da bi hrana zadržala dobra svojstva, mora se paziti na to gde se i kako konzerve čuvaju, da li su oštećene i kako se bezbedno upotrebljavaju – kaže dr Ličina i daje detaljna uputstva kojih se treba pridržavati pri kupovini, ali i trošenju konzervisanih zaliha.

Konzervirani prehrambeni proizvod je hermetički zatvoren i termički obrađen. Iako se zna da imaju dug rok trajanja, uvek proverite datume na konzerviranoj hrani. To je prvo na šta treba da obratite pažnju jer se kvaliteta namirnica iz konzerve najčešće promeni nakon dve godine od datuma pakovanja.Obratite pažnju na oštećenja koje se javljaju na limenkama. Korozija i nastaje tokom skladištenja usled visoke vlažnosti, a do deformacije može doći u procesu sterilizacije ili tokom skladištenja i čuvanja.

Bombaža je još jedno oštećenje koje može da utiče na kvalitet namirnica. To je nadutost konzerve koja nastaje usled prisustva gasova koji mogu biti hemijski, vodonik, ili mikrobiološki- od gljivica ili bakterije Clostridium.

PRE OTVARANJA

* Proverite da li ima nekih oštećenja

* Operite ruke

* Dezinfikujte ili dobro operite i obrišite gornji deo konzerve

* Koristite oštre i čiste otvarače i potom ih dobro operite

* Koristite čiste podloge i tanjire za serviranje

* Nikada nemojte jesti direktno iz konzerve

* Ako postoji sumnjivi sadržaj u konzervi odstranite ga, bez probanja

POSLE OTVARANJA

Kada otvorite limenku sadržaj obavezno prespite u drugu posudu i odmah upotrebite. Ako ne želite da potrošite ceo sadržaj, ostatak prespite u staklenu ili plastični posudu i čuvajte u frižideru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.