OVE NAMIRNICE SU STROGO ZABRANJENE AKO BOLUJETE OD ARTRITISA: Loše utiču na sve zglobove!
ilustracija, Foto: Profimedia

vodite računa

OVE NAMIRNICE SU STROGO ZABRANJENE AKO BOLUJETE OD ARTRITISA: Loše utiču na sve zglobove!

Ako imate reumatični artritis, punomasno mleko i slične proizvode je potrebno izbegavati

Objavljeno:

Naravno, ne mora se ovo odnositi na sve ljude, ali ipak valja pripaziti s namirnicama koje unosite ako želite zaštititi zdravlje zglobova.

Mlečni proizvodi

Ako imate reumatični artritis, punomasno mleko i slične proizvode je potrebno izbegavati, prema studiji objavljenoj 2018 godine u magazinu Klinička reumatologija. Upala može reagirati na proteine koji se u njima nalaze.

Pržena hrana

Kalorična hrana s puno masnoća poput pržene piletine, prženih krompirića, krofni i slično vrlo je loš izbor za obolele od artritisa. Ove namirnice mogu povećati telesne masne naslage što stvara dodatni pritisak na zglobove te ih uništava, pojasnila je nutricionistkinja Lona Sandon, iz Teksasa. Svakako savetuje da se prebacite na nezasićene masti i koristite maslinovo ulje umesto običnog.

Odrekite se krofni
Odrekite se krofnifoto: Thinkstock

Šećer

Prema studiji objavljenoj u magazinu in American Journal of Clinical Nutrition jednostavni šećeri koje pronalazimo u keksima, voćnim sokovima i slatkišima su jednaki kao rafinisani ugljeni hidrati. Povisuju šećer u krvi te zbog toga pojačavaju upale, kao što su i upalne reakcije na zglobovima.

Meso

Meso je puno masnoća i kalorija, pa se lako u organizmu pretvara u hemikalije koje uzrokuju upale. Još je gore ako meso pečete ili pržite na visokim temperaturama jer taj savršen ukus u kojem uživate dolazi od toksina koji se zove AGE i može uništiti proteine u telu.

Trans-masti

Ove se masti nalaze u nekim pekarskim proizvodima, fast-food hrani, procesuiranim grickalicama, ali i u većini margarina. Mogu izazvati upale u organizmu te bolesti srca.

Ugljeni hidrati

Oni se nalaze u svemu što je napravljeno s belim brašnom, poput belog kruha, krekera, ali i u belom pirinču i lošim žitaricama. Sve te namirnice su prerađene tako da su od njih odvojeni sastojci koji sadrže najviše nutrijenata. Ugljeni hidrati sadrže brojne spojeve koji izazivaju upale te tako pogoršavaju stanje artritisa.

Kafa

Prema pisanju magazina Arthritis Foundation, još se dokazuje potiče li kofein simptome reumatoidnog artritisa, a neke starije studije ukazuju na povećan rizik od autoimunih bolesti, dok druge ne pronalaze vezu. Za sad stručnjaci savetuju da pripazite na prevelik unos kafe u organizam.

Alkohol

Ne utiče on samo na rad jetre već ometa rad svih organa, potencijalno stvarajući upale. Iako su neka istraživanja pokazala da čaša vina može poboljšati zdravlje srca, mišića i zglobova, studija sprovedena u Americi ukazuje kako bi preterana upotreba alkohola mogla povećati broj upalnih procesu u telu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ordinacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.