ČUDESAN LJUTI ZAČIN: Ublažava bolove u KOSTIMA, pomaže kod zapušenog nosa i smanjuje GLAD!
Aleva paprika, Foto: Profimedia

ALEVA PAPRIKA

ČUDESAN LJUTI ZAČIN: Ublažava bolove u KOSTIMA, pomaže kod zapušenog nosa i smanjuje GLAD!

Ublažavanje artritisa i olakšavanje probave samo se neki od niza čudotvornih učinaka ovog začina na zdravlje

Objavljeno:

Ljubitelji pikantne hrane znaju da cene ljuti ukus aleve paprike, no možda ne znaju koje su sve zdravstvene dobrobiti.

Ublažavanje artritisa i olakšavanje probave samo se neki od niza čudotvornih učinaka ovog začina na zdravlje.

Razni antioksidansi u kombinaciji s kapsaicinom, tvari koja kajenskom papru daje ljutinu, čine je izuzetno zdravom. Evo kako vam sve može pomoći u očuvanju zdravlja.

Ublažava bolove u zglobovima i mišićima

Aleva paprika može da deluje kao prirodni analgetik za bolne zglobove i mišiće. Kapsaicin je aktivni sastojak u mnogim bezreceptnim lekovima za artritis i bol u mišićima. Istraživanja su pokazala da može ublažiti bol u zglobovima uzrokovanu osteoartritisom ako se nanese na kožu bolnog područja. Kreme na bazi kapsaicina takođe ublažavaju bol izazvanu reumatoidnim artritisom kao i bolove u mišićima, odnosno fibromialgiju. S vremenom takve kreme mogu smanjiti bol tako što teraju živčane receptore na prekomernu aktivnost, a to utiče na njihovu funkciju te smanjuje osećaj boli. Pokušajte takvu kremu nanositi tri puta dnevno, no nakon upotrebe dobro operite ruke jer bi vas, protrljate li njima oči, moglo jako peći.

Smanjuje osećaj gladi

Pikantna hrana može zaista smanjiti apetit. Malo istraživanje objavljeno u časopisu Appetite pokazalo je da su se ispitanici, kad su jeli obroke začinjene ljutom crvenom paprikom, osećali sitije i imali manju potrebu za hranom nakon takvog obroka. Neka druga istraživanja su pokazala da čili papričice deluju kao prirodni ubrzivač metabolizma.

foto: Profimedia

Otvaraju začepljen nos

Kapsaicin je učinkovito rešenje za začepljen nos i sinuse. On stanjuje sluznicu unutar nosa i sinusa te tako omogućava bolju protočnost vazduha i drenažu. To pomaže obolelima od prehlada ili gripe jednako kao i osobama koje pate od alergija. Pospite ga obilno po svakom obroku i pripremite kraj sebe paketić papirnatih maramica.

Poboljšava cirkulaciju

Kapsaicin može poboljšati cirkulaciju i zdravlje krvožilnog sistema, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Open Heart. Ovaj začin pomaže kod ateroskleroze, povišenog krvnog pritiska, bolesti masne jetre i angine. Patite li od nekog od tih problema, dodajte čili papričice među svoje svakodnevne začine.

Izvor vitamina A

Kajenski papar je hranjiv -sadrži mnoge nutrijente, uključujući i vitamin A. Poznato je da taj vitamin čuva zdravlje očiju, održava pravilne funkcije mozga i zdravlje kože. Vitamin A je antioksidans koji ima protuupalno delovanje i učinkovito uništava slobodne radikale. Preporučena dnevna doza je 700 do 900 mcg za osobe starije od 14 godina, a jedna čajna kašičica aleve paprike sadrži čak 37 mcg vitamina A.

Olakšava probavu

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Complementary and Integrative Medicine pokazalo je da ovaj začin može povećati proizvodnju probavnih sokova te povećati količinu enzima u želucu, a to vodi i do lakše probave.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.