IMATE PROBLEM SA LOŠIM ZADAHOM? Moguće je da bolujete od neke od OVIH 5 BOLESTI!
Predstavljamo vam pet vrsta zadaha i šta ih uzrokuje, Foto: Profimedia

PROVERITE

IMATE PROBLEM SA LOŠIM ZADAHOM? Moguće je da bolujete od neke od OVIH 5 BOLESTI!

Predstavljamo vam pet vrsta zadaha i šta ih uzrokuje

Objavljeno:

Loš zadah može biti jako neprijatan za vaše sagovornike, međutim to ipak nije najveći problem s njim. Neprijatan miris iz usta ne mora nužno da bude posledica loše higijene zuba, već može biti i indikator nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Predstavljamo vam pet vrsta zadaha i šta ih uzrokuje.

1. Suva usta - Poremećaj spavanja

Jutarnji zadah je normalna pojava. Tokom sna, proizvodnja sline je minimalna zbog čega se bakterije u usnoj šupljini množe i izazivaju neugodan miris. Međutim značajno isušivanje usne šupljine događa se i kada dugo spavate otvorenih usta.

Osobe koje imaju problema s disanjem kroz nos tokom noći, kao i one koje se bore s hrkanjem, najčešće imaju slab i isprekidan san. Zbog toga dolazi do pojačanog osećaja umora, malaksalosti i manjka energije, ali i vrlo izraženog lošeg zadaha uzrokovanog množenjem bakterija.

2. Kiselkasti zadah - GERB

GERB ili gastroezofagealna refluksna bolest je bolest organa za varenje uzrokovana vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak, zbog čega dolazi do problema s varenjem hrane.

Ovaj poremećaj može uzrokovati razne tegobe poput učestalih gorušica, oštećenja zubne gleđi, učestalih upala grla, ali i lošeg zadaha izazvanog želudačnom kiselinom koja ima kiselkast miris.

3. Truli zadah - Upala desni i pokvareni zubi

Kada se zubna gleđ ošteti, kroz njene pukotine ulazi i taloži se hrana koju ne možemo ukloniti četkanjem zuba. U nakupljenoj hrani se stvaraju bakterije koje izazivaju karijes, a njihovo množenje izaziva vrlo neugodan zadah truljenja hrane.

Isti problem izazvan bakterijama se događa i kod upale desni, a prate ga crvene i bolne desni.

foto: Printscreen/Youtube

4. Riblji zadah - problemi s bubrezima

Ozbiljni problemi s bubrezima poput njihovog otežanog rada ili čak prestanak funkcionisanja, mogu se pročitati putem zadaha iz usta koji podseća na miris amonijaka, a može se usporediti i s mirisom urina ili ribe.

Bubrezi čiste krv, a kada je njihov rad poremećen nisu u mogućnosti da izbace toksine iz krvi pa zbog toga oni putuju kroz telo i kroz disajni sistem izlaze u obliku lošeg zadaha. Osetite li ovakav neugodan miris iz usta, svakako potražite savet lekara.

5. Voćni zadah - dijabetes

Slatkasti, voćni zadah poznatiji kao ketoacidoza, koji podseća i na miris laka za nokte, može biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema, a karakterističan je za dijabetes.

Ovaj se problem događa kada telo, zbog nedostatka insulina, šećer ne može da svari i iskoristi kao gorivo. Osetite li sličan miris iz usta, svakako potražite savet doktora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.