REDOVNO JE JELA ČIA SEMENKE I OSTALA U ŠOKU: Organizam je pretrpeo VELIKE PROMENE!
Čia semenke, Foto: Profimedia

ZDRAVA ISHRANA

REDOVNO JE JELA ČIA SEMENKE I OSTALA U ŠOKU: Organizam je pretrpeo VELIKE PROMENE!

Ove sitne semenke bogate su vrlo hanjivim tvarima i zahvaljujući svom neutralnom ukusu mogu se dodati bilo kojem receptu, a evo koje sve benefite donose vašem telu

Objavljeno:

Asteci i Maje prvi su istaknuli važnost chia semenki, no moderni svet ih je tek nedavno prepoznao kao superhranu.

Ove sitne semenke bogate su vrlo hanjivim tvarima i zahvaljujući svom neutralnom ukusu mogu se dodati bilo kojem receptu, a evo koje sve benefite donose vašem telu.

Chia semenke bogate su raznim mineralima koji su poznati po svojoj ulozi i utiču na zdravlje vaših kostiju. Naime, 25 g chia semenki sadrži 157 mg kalcijuma, što je više od količine kalcijuma u 100 ml mleka. Kalcij u chia semenkama pomoći će i vašim zubima. Budući da u sebi sadrže i magnezijum, fosfor i mangan, uz pomoću njih imat ćete čvrste i zdrave zube. Nezasićene masti, vlakna i belančevine poznati su kao dobri regulatori nivoa šećera u krvi. Chia semenke su jedna od najkorisnijih namirnica koje možete koristiti za lečenje dijabetesa.

foto: giphy

Budući da su chia semenke bogate vlaknima, dobre su i za vašu probavu. Zahvaljujući netopljivim vlaknima koje chia semenke sadrže, ona postaju gel kad dođu u kontakt s vodom. Ova tvar poboljšava rad creva, sprečavajući na taj način zatvor. Visokim sadržajem vitamina B chia semenke pomažu u ubrzavanju metabolizma. Bogate su i Omega-6 kiselinama koje pomažu telu da apsorbuje razne vitamine topive u mastima koji pridonose mršavljenju. Serotonin i melatonin su dva hormona koji su zaslužni za dobar san. Njih proizvodi triptofan koji se nalazi u chia semenkama pa tako ove čarobne bobice doprinose boljem snu i opuštanju.

Chia semenka sadrže i Omega-3 i Omega-6 masne kiseline koje smanjuju upalu i snižavaju krvni pritisak. Osim toga vitamini B, gvožđe, cink i magnezijum koji se nalaze u chia semenkama pomažu u jačanju vaše energije. Samo dodajte ove semenke u svoj omiljeni smoothie kako biste uživali u danu punom energije. Budući da chia semenke sadrže veliku količinu antioksidanata, dobre su za vašu kožu. Osim toga, vitamin E koji sadrže doprinosi usporavanju starenja. Chia semenke sadrže vlakna koja ljudima daju dug osećaj sitosti. To pomaže u smanjenju apetita i gubitku kilograma.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.