SAČUVAJTE VAŠU JETRU: Doktor savetuje da se pije ova količina VODE dnevno - a u ishranu uvrsitite ovih 5 NAMIRNICA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

korisni saveti

SAČUVAJTE VAŠU JETRU: Doktor savetuje da se pije ova količina VODE dnevno - a u ishranu uvrsitite ovih 5 NAMIRNICA!

Zdrava dijeta za zdravu jetru podrazumeva pijenje jedne do dve litre vode na dan

Objavljeno:

Jetra je najveća žlezda u ljudskom telu, u kojoj oko 300 milijardi ćelija jetrenog tkiva, zvanih hepatocit, obavljaju više od 500 različitih fizioloških funkcija, od kojih su mnoge neophode za održavanje života.

- Njeno značenje se još više ispoljava u različitim bolestima u kojima uzročnici na razne načine mogu oštetiti njenu građu i funkciju i dovesti do oboljenja - upozorava prof. dr sc. Duško Kardum, gastro-enterolog-hepatolog iz Zavoda za gastroenterologiju KB-a Dubrava.

Dodaje da bolesti jetre mogu zahvatiti sve njene delove - jetrene ćelije, žučne kanale, krvne i limfne sudove. Najčešće bolesti jetre su alkoholna i virusna bolest jetre, masna jetra i oštećenje jetre lekovima.

Zdrava dijeta, dovoljno vode i kretanje za zdravlje jetre

- Zdrava dijeta za zdravu jetru podrazumeva pijenje jedne do dve litre vode na dan, svakodnevnu fizičku aktivnost i velike količine povrća, posebno tamnozelenog, kao što su radič, rukola, raštan i slično, kao i voće, posebno jabuka, krušaka i drugih voćaka koje su bogate pektinom. U ishrani svakako treba da budu zastupljene žitarice, grašak, pasulj, grahorice, orasi i semenke. Mediteranski tip ishrane, bogat maslinovim uljem i ribom, vrlo je dobar jer su maslinovo ulje i riba sigurni čuvari jetre - ističe prof. dr Kardum.

foto: Filip Plavčić

Top pet namirnica za jetru

Tamnozeleno lisnato povrće - blitva, kupus, raštan i slično povrće izuzetno su bogati hlorofilom i brojnim antioksidansima koji deluju kao "čistači jetre" i sudeluju u očuvanju ćelija jetre.

Gorko povrće - artičoke, špargle, cikorija, radič, rukola, maslačak, brokoli, kupus, kelj i karfiol sadrže glukozinolate koji povećavaju enzimsku aktivnost jetre i njenu sposobnost da neutrališe delovanje toksičnih materija.

Korenasto povrće - prvenstveno šargarepa, cvekla i pešun sadrže biološki aktivne materije i mikronutrijente koji pojačavaju delovanje enzima bitnih za eliminaciju toksina iz jetre. Stoga se savetuje njihova upotreba u izradi svežih domaćih sokova.

Sveže voće - stručnjaci najviše preporučuju voće bogato pektinom, kao što su jabuke, kruške i bobičasto voće, koji između ostalog utiču na sniženje holesterola u krvi.

Citrusi - sadrže veće količine vitamina C, za koje se smatra da podstiču proizvodnju žuči, a time i otapanje štetnih materija i njihovu eliminaciju. Isto tako ubrzava razgradnju masti kod obolelih od masne jetre.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Misszdrava)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.