ZDRAVA ISHRANA
KOMBINACIJA OVIH NAMIRNICA JE NAJBOLJA ZAŠTITA OD RAKA DEBELOG CREVA: Lekari kažu da tanjir treba da izgleda OVAKO!
Spoj voća i povrća pomaže u prevenciji karcinoma debelog creva
Flavonoidi su jedinjenja koja su prirodno prisutna u voću i povrću. Naučnici već 20 godina znaju da mogu sprečiti rak debelog creva, ali nisu u potpunosti razumeli temeljnu biologiju. Sada, nova studija opisuje molekulski mehanizam putem kojeg proizvod varenja flavonoida može pod određenim uslovima smanjiti rast ćelija raka. U početku su istraživači mislili kako aspirin može smanjiti rizik od raka debelog creva. Međutim, uvideli su da derivat salicilne kiseline nazvan 2,4,6-trihidroksibenzojeva kiselina može usporiti rast ćelija raka. Flavonoidi se počinju razgrađivati nakon što uđu u creva, a bakterije creva smanjuju dalje u metabolite kad uđu u debelo crevo. Promatrajući ove procese, naučnici su predložili da se antikancerogeni efekti flavonoida događaju zbog njihovih metabolita. Jedan od tih metabolita je molekul 2,4,6-THBA. Istraživanje na 2,4,6-THBA otkrilo je da metabolit ne može ući u stanice bez pomoći transportera proteina zvanog SLC5A8. Zato naučnici preporučuju da najmanje dve trećine tanjira napunimo povrćem, voćem, celovitim žitaricama te mahunarkama, a trećinu, pa i manje od toga, proteinima životinjskog porekla (meso, piletina, riba, jaja, mlečni proizvodi).
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Klix.ba)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!