SMEMO LI DA JEDEMO PROKLIJALI KROMPIR? Obratite pažnju na OVAJ DETALJ - ako to vidite, postao je OTROVAN!
Proverite kakve su klice krompira, Foto: Youtube printscreen

SAVETI U KUHINJI

SMEMO LI DA JEDEMO PROKLIJALI KROMPIR? Obratite pažnju na OVAJ DETALJ - ako to vidite, postao je OTROVAN!

Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv. Na šta treba obratiti pažnju?

Objavljeno:

Ako stoji na tamnom i hladnom mestu krompir će duže ostati svež, no ipak, kome se nije dogodilo da mu krompir proklija pre nego što smo stigli da ga upotrebimo?

Krompir gotovo svi uvek imamo kod kuće jer je stvarno praktičan, sastavni je deo mnogih jela, a može se pretvoriti i u nekoliko potpuno različitih priloga: pire, pomfrit, kuvani s maslacem ili maslinovim uljem, pečen u pećnici...

Ukusan je, daje puno energije pa koji kilogram uvek imamo pri ruci. Nije ni čudo da nam onda proklija, posebno jer većinom živimo u stanovima, nemamo ga kako smestiti na hladno pa proklija još i brže. I uglavnom to ignorišemo.

Sklonimo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv. Na šta treba obratiti pažnju?

Proceni koliko je krompir proklijao, malo, klice su kratke i nema ih puno ili su se već fino razrasle? Naime, što ih je više to je u krpmpiru više solanina, blago toksične tvari koja u ljudi može izazvati simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja.

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pomnije pregledaš krompir. Ako je ima klice, mekan je i naboran, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi se smeo više jesti.

Ali ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedi i dalje.

No jedno je jasno, klice, jednako kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.

bonus video:

(Espreso.co.rs/miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.