NA SOLI ĆE STAJATI UPOZORENJA KAO NA CIGARAMA? Lekari urgiraju, rizici po zdravlje su VEĆI nego što se mislilo!
Ilustracija / So, Foto: Profimedia

oprezno

NA SOLI ĆE STAJATI UPOZORENJA KAO NA CIGARAMA? Lekari urgiraju, rizici po zdravlje su VEĆI nego što se mislilo!

Svetska zdravstvena organizacija postavila je cilj zemljama da do 2025. smanje unos natrija za 30 posto

Objavljeno:
  • 6

Lekari iz celog sveta traže da se preduzmu hitne mere kako bi ljudi znali koliko je so štetna po organizam.

Smatraju da bi kuhinjska so trebalo da ima etiketu sličnu onoj koja se nalazi na kutijama duvanskih proizvoda. Na njoj bi pisalo da ‘ograničite upotrebu’ i da: ‘Prekomerni unos natrija uzrokuje visoki krvni pritisak i povećava rizik od raka želuca, moždanog udara, srčanih i bubrežnih bolesti’. Nadaju se da bi upozorenja spasila oko milion života.

- Nezdrava ishrana je vodeći uzrok smrti na globalnom nivou. Prekomerna upotreba soli je najveći krivac, a procenjuje se da je ona u 2017. godini odnela više od tri miliona života - upozorio je dr. Norm Campbell, bivši predsednik Svetske lige za hipertenziju.

Svetska zdravstvena organizacija postavila je cilj zemljama da do 2025. smanje unos natrija za 30 posto.

Mitovi o soli koji 'ne drže vodu'

Ja ne preterujem

Ako ne dosoljavate hranu na tanjuru, ne znači da ne preterujete s konzumiranjem soli. Naime, više od 75 posto soli nalazi se u prerađenoj hrani.

Kupujem posebnu so koja nije štetna

Svaka so je štetna, nezavisno od toga da li je morska ili kamena, sitna ili krupna, je li cvetna so ili solni cvet, odnosno koristimo li Himalajsku ili neku drugu vrstu soli.

So mi je potrebna jer sadrži jod

Smanjenjem unosa soli na 5 grama dnevno unos joda bio bi 125 mikrograma dnevno, nešto manji od preporučenih 150 mikrograma za odrasle.

Solim jer je hrana inače bljutava

Loši kuvari kuvaju slano da prikriju propuste, dobar ukus doteruju začinima.

Imam normalan pritisak, ne moram da pazim

Osetljivost krvnog pritiska na so povećava se sa starenjem, a prekomernim unosom soli u mladosti povećavamo rizik za razvoj bubrežnih i srčanožilnih bolesti u budućnosti.

Top 5 namirnica sa puno soli:

Hleb i pekarski proizvodi

Hleb je namirnica koju svakodnevno jedemo, nekad i više puta dnevno. U jednom kilogramu hleba nalazi se prosečno 13,5 g soli, a samo dve kriške hleba sadrže već 1 gram soli. Pojedini pekarski proizvodi, poput peciva, lisnatih peciva i pereca, sadrže i do 4,7 g soli.

Trokut mešane pice

Sadrži 4,5 grama soli. Ta brojka može biti samo veća ako je umesto šunke na pici kobasica ili pršuta.

Suhomesnati proizvodi i masni sirevi

Svakodnevna ishrana ne bi trebala da sadrži nareske i mesne prerađevine.

Tartar, senf ili kečap

Sto grama kečapa sadrži 3 grama soli, ista količina tartar sosa sadrži 3,25 grama, kao i senfa. U to se ubraja i soja umak, kao i kocke za supu u vrećicama te svi dodaci jelima uz koje se navodno bolje jede.

Grickalice

Štapići, ribice, čips, pereci, koštice, kokice - sve to sadrži puno soli uz koju se piju slatki napici ili pivo, što dodatno utiče na prekomerno debljanje.

Bonus video

(Espreso.co.rs/24 sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media