OVO JE NAJOPASNIJI KOZMETIČKI PROIZVOD: Dokazano je da izaziva rak i oštećenja organa! Nipošto ga ne koristite
Izbeljivači kože su popularni u Aziji, Foto: Profimedia

istraživanje pokazalo

OVO JE NAJOPASNIJI KOZMETIČKI PROIZVOD: Dokazano je da izaziva rak i oštećenja organa! Nipošto ga ne koristite

Većina tih proizvoda uključuje zabranjene sastojke hidrokinon i živu

Objavljeno: 11:45h

Kreme za izbeljivanje kože mogu biti toksične kao sredstva za skidanje farbe za zidove i trebalo bi ih „izbegavati po svaku cenu“, upozorilo je britansko Udruženje lokalnih vlada (LGA).

Kreme "deluju poput sredstva za skidanje farbe i povećavaju rizik od raka", rekli su iz LGA. Mnogi proizvodi za izbeljivanje kože su zabranjeni u Velikoj Britaniji zbog štetnih sastojaka - ali nedavne zaplene zabranjenih proizvoda ukazuju na to da se i dalje prodaju, navodi LGA u svom saopštenju za javnost.

Većina tih proizvoda uključuje zabranjeni sastojak hidrokinon - sredstvo za izbeljivanje koje je "biološki ekvivalent za uklanjanje farbe", navodi se u izjavi LGA.

To u osnovi uklanja gornji deo kože, povećavajući rizik od raka i potencijalno uzrokujući oštećenje jetre i bubrega.

Živa, još jedan uobičajeni zabranjeni sastojak, može izazvati smanjenu otpornost na bakterijske i gljivične infekcije, oštećenje jetre, anksioznost, depresiju ili psihozu, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

- Kreme za kožu koje sadrže zabranjene sastojke su vrlo opasne i mogu ozbiljno oštetiti vaše zdravlje, pa VAS čak i ubiti, tako da ih treba izbegavati po svaku cenu - rekao je savetnik Sajmon Blekburn u saopštenju za javnost.

Globalna potražnja za izbeljivačima kože sve je veća, a predviđa se da će do 2024. dostići 31,2 milijarde dolara, posebno u Aziji, Bliskom Istoku i Africi, prema podacima analitičke kompanije Global Industri Analists.

Proizvodi su posebno popularni na mestima gde norme lepote često favorizuju svetliju kožu. Rutinska upotreba sredstva za izbjeljivanje kože kreće se od 25% u Maliju do 77% u Nigeriji, a 40% u Kini, Maleziji, Filipinima i Južnoj Koreji, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Studija iz 2017. godine otkrila je da je više od polovine anketiranih u Indiji probalo izbeljivače kože.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.