U VAŠOJ KUĆI SE NALAZI NEŠTO ŠTO VAM MOŽE POREMETITI HORMONE! Može se naći SVUDA, a u sebi krije OTROVE
Hemikalije nakon upotrebe proizvoda ostaju u vidu prašine, Foto: Profimedia

čistite kuću češće

U VAŠOJ KUĆI SE NALAZI NEŠTO ŠTO VAM MOŽE POREMETITI HORMONE! Može se naći SVUDA, a u sebi krije OTROVE

Zatvoren prostor je raj za hemikalije

Objavljeno: 11:13h

Prašinu po stanu mnogi doživljavaju kao dosadnu smetnju i neugodnost. Nova studija pokazuje da bi mogla biti i nešto opasnije od toga.

Studija objavljena u naučnom časopisu "Environmental Science and Technology" ukazuje na to da 90 posto kućne prašine sadrži opasne hemikalije. Najopasniji su ftalati koji mogu poremetiti hormone i uticati na reproduktivni sistem. Oni se mogu naći u mnoštvu proizvoda, uključujući deterdžente, šampone, kozmetiku i tapete, a nakon upotrebe proizvoda u domaćinstvu ostaju u vidu prašine.

Naučnici su potvrdili da visoko fluorisane hemikalije takođe imaju visoku koncentraciju u prašini. Ove hemikalije se mogu naći u posuđu, tepisima i nekoj odeći, a mogu doprineti mnoštvu problema, uključujući rak bubrega i testisa, kao i hormonalnoj neravnoteži. - Širok spektar hemikalija koje se koriste u svakodnevnim proizvodima pronađu način da uđu u zatvorena okruženja u celoj zemlji ostavljajući ranjive grupe, poput dece, stalno izloženim - zaključuje se u studiji. - Na taj način, zatvoren prostor je raj za hemikalije povezane s reproduktivnim i razvojnim smetnjama i endokrinim poremećajima - navode naučnici. Istraživači su pozvali proizvođače da prestanu da koriste ove hemikalije u svojim proizvodima jer njihov uticaj traje i nakon upotrebe proizvoda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.