10 SIGURNIH SIMPTOMA DA VAM JE ŠEĆER VAN KONTROLE: Dobro ih zapamtite i prepoznajte na vreme!
Merenje šećera u krvi je obavezna preventiva, Foto: Print Screen Youtube

Savetujemo vas

10 SIGURNIH SIMPTOMA DA VAM JE ŠEĆER VAN KONTROLE: Dobro ih zapamtite i prepoznajte na vreme!

Dijabetes je uzročnik mnogih bolesti pa i psihičkih poremećaja

Objavljeno:

Osobe sa dijabetesom tipa 2 svoju bolest mogu kontrolisati kombinacijom pravilne ishrane, vežbanja i lekova koje im je prepisao lekar.

Svakodnevno merenje šećera u krvi i vođenje dnevnika dobijenih rezultata nužno je za bolesnike s dijabetesom jer tako će lekar najbolje znati reagujete li dobro na propisanu terapiju i treba li nešto menjati u lečenju.

1. Osećate nenormalnu žeđ i pojačano mokrite

Žeđ i često mokrenje dva su „školska primera“ simptoma dijabetesa kod kog šećer u krvi nije pod kontrolom. Budući da vaši bubrezi rade pod opterećenjem ne bi li iz organizma izbacili višak šećera, njimaje za taj posao potrebno više tečnosti koju usvajaju iz tkiva u vašem telu, a zbog toga ćete vi morati u toalet češće nego je uobičajeno. Žeđ je signal koji vam šalje vaš organizam – iscrpeo je zalihe tečnosti pa su mu potrebne nove. Ukoliko ne odgovorite na zahtev koji vam vaše telo šalje, mogli biste da dehidrirate.

2. Telo vam radi na rezervi

Umor je još jedan signal da vam šećer u krvi nije pod kontrolom. Kada šećer ostane u vašem krvotoku umesto da bude preusmeren u svaku ćeliju tela, mišići ne dobijaju dovoljno goriva za energiju. Možda osećate neznatan umor, a možda ste toliko iscrpljeni da odmah treba da prilegnete. Osobe sa dijabetesom umor često savlada nakon obilnog obroka. Dijabetes je uzročnik mnogih bolesti pa i psihičkih poremećaja

3. Sve oko vas se vrti kao da ste na ringišpilu

Osećaj vrtoglavice ili nesigurnosti na sopstvenim nogama može biti znak niskog šećera u krvi. Budući da je vašem mozgu potrebna glukoza da bi funkcionisao, pad šećera u krvi može biti opasan po život ukoliko ga na vreme ne uočite. Čaša voćnog soka može da osigura šećer u krvi u kratkom roku. Ukoliko se susrećete s ovakvim simptomima, razgovarajte sa svojim lekarom. Možda ćete morati da prilagodite lekove ili ishranu.

4. Otiču vam ruke i stopala

Ako imate visoki krvni pritisak i dijabetes, ta dva stanja tokom vremena mogu smanjiti sposobnost bubrega da filtriraju otpadne materije i tečnosti iz tela. Kad se voda nakuplja u vašem telu, ruke i noge mogu oticati – to je znak upozorenja da imate bolest bubrega. Zdravlje bubrega možete sačuvati tako što ćete redovito uzimati lekove za dijabetes i krvni pritisak kako vam je lekar propisao. U tome će vam pomoći i promene u načinu ishrane. Razgovarajte sa nutricionistom kako zadržati nivo šećera u krvi pod kontrolom.

5. Osećate utrnulost i trnce u nogama

Oštećenje živaca (periferna neuropatija) može biti još jedan znak hronično povišenog šećera u krvi. To dovodi do obamrlosti ili peckanja u rukama i nogama, ili nemogućnosti da osetite bol ili temperaturne promene. Osoba sa neuropatijom možda neće ni osetiti da se porezala ili da joj se rana inficirala ili pak može biti preosetljiva na bol. U tom slučaju oseća tešku i stalnu bol zbog inače bezbolne stimulacije.

6. Imate poteškoće s probavom

Dijabetes takođe oštećuje živce koji pomažu da se želudac redovno prazni i nesmetano prebacuje hranu u donji dep probanog trakta. Kada vaš želudac ne može dovoljno brzo da se isprazniti, dolazi do stanja koje se naziva gastropareza. Ona stvara neugodne probleme u području abnomena, kao što su mučnina, povraćanje, nadutost, žgaravica ili osećaj sitosti odmah nakon što počnete da jedete ili dugo nakon toga.

7. Imate poteškoće s vidom

Visoki šećer u krvi i visoki krvni pritisak mogu oštetiti osetljive strukture u vašim očima i ugroziti vaš vid. Dijabetička retinopatija - uzrokovana oštećenjem krvnih žila u oku - jedan je od glavnih uzroka slepoće kod odraslih. Zamućen vid, mrlje, linije ili treperava svetla znakovi su da je vreme da posetite vašeg lekara. Proverite svoje oči na vreme, pre nego što vam se vid nepovratno ošteti.

8. Nekontrolisano gubite na težini

Gubitak suvišnih kilograma dobra je odluka želite li da držite pod kontrolom dijabetes tipa 2. Međutim, ukoliko gubite na težini protiv svoje volje, to može biti znak da je vaš šećer u krvi previsok. Kad je glukoza u krvi povišena, ona se ispire iz tela kroz mokraću, pritom sa sobom uzimajući kalorije i tečnost koju konzumirate.

9. Ne uspevate da se rešie upalnog procesa u organizmu

Česte ili ponavljajuće infekcije ponekad su znak visokog šećera u krvi. Često se javljaju u obliku upalnih procesa na desnima, infekcija mokraćnog kanala i bakterijskih ili gljivičnih infekcije kože. Ostale infekcije mogu uključivati ​​ponavljajuće upale pluća i respiratorne infekcije, infekcije bubrega i žučnog mehura, kao i teške bakterijske infekcije srednjeg uha i gljivične infekcije u sinusima.

10. Posekotine i druge povrede teško zaceljuju

Ukoliko ne držite pod kontrolom šećer u krvi mogli biste primietiti da i najobičnija površinska posekotina teško zaceljuje. Lečenje povreda, ma kako male bile, važno je jer smanjuje rizik od infekcija kod osoba s dijabetesom. Sama infekcija može takođe pogoršati šećer u krvi, zbog čega je vašem imunološkom sastavu još teže da se bori protiv infekcije.

Kontrolišite svoj dijabetes

Ne trebate paničiti zbog komplikacija uzrokovanih dijabetesom - pokušajte da ih izbegnete pažljivo sledećim planom lečenja. Redovno uzimajte lekove, hranite se zdravo i redovno vežbajte kako biste nivo šećera u krvi držali na poželjnom nivou. Koristite kućni uređaj za testiranje šećera u krvi, tako da znate da je on u preporučenom rasponu.

Najmanje dva puta godišnje napravite test HbA1C (test određivanja glikoliziranog hemoglobina) – on će vašem lekaru dati bolji uvid kontrole šećera u krvi tokom određenog vremena.

Kada se morate javiti lekaru?

Svaki novi ili neuobičajeni simptom siguran je znak da morate posetiti svog lekara. Javite mu se ako osetite vrtoglavicu ili pad šećera u krvi ili ako imate ozbiljne simptome kao što je nekontrolisano povraćanje, obamrlost, peckanje, zamućen ili dvostruki vid. Također, obavestite svog lekara ukoliko terapijom koju uzimate ne uspevate držati nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.