MOŽE DA BUDE JAKO UKUSNO I ZDRAVO! Ovo je savršeni JELOVNIK za VELIKI PETAK!
Palenta, ilustracija, Foto: Profimedia

SPAS

MOŽE DA BUDE JAKO UKUSNO I ZDRAVO! Ovo je savršeni JELOVNIK za VELIKI PETAK!

Neka ovaj najtužniji dan u hrišćanstvu bude dan kada ćete više voditi računa o tome šta pričate, a manje šta i kako jedete

Objavljeno:

Veliki petak je jedan od najtužnijih dana u hrišćanstvu. Na taj dan je Isus Hristos razapet na krstu na Golgoti. Ovaj praznik je dan velike žalosti, te se obeležava strogim postom,uzdržavanjem od veselja i proslava, a prema tradiciji na ovaj dan se ne rade nikakvi poslovi, ni u polju, ni u kući, a crkvena zvona ovaj dan ne zvone.

Predlažemo vam 5 jela na vodi koja možete jesti na Veliki petak:

1. Palenta na vodi

Napravite palentu sa malo vode i soli. U posebnu šerpu prodinstajte malo crnog i belog luka, prelijte sa paradajz sokon u koji ste dodali malo origana i soli, pa pustite sve da provri. Palentu prelijte sa paradajz sosom i uživajte!

2. Krem čorba

Potrebno je: 2 krompira; 2 šargarepe; 1 glavica crnog luka; 300 g spanaća; 3 čena belog luka.

Priprema: Povrće stavite u šerpu, nalijte sa vodom i posolite. Kuvajte na tihoj vatri oko sat vremena. Štapnim mikserom izmiksajte povrće. Poslužite sa kockicama suvog hleba.

3. Pita sa pirinčem i prazilukom

Potrebno: 1 praziluk, 300 kuvanog pirinča, so i biber, kisela voda, pakovanje kora za pitu.

Priprema: Praziluk iseckajte pa izdinstajte na malo vode. Kada se izdinsta dodajte mu kuvan pirinač i začine.

Odvojite jedan list kore za pite, pa je pospite sa nekoliko kapi kisele vode, zatim na nju zgužvajte još jedan list kore za pitu pa ga obilno filujte pirinčem i prazilukom, savijte i stavite u tepsiju. Kada naslažete ostale kore, sve pospite sa kiselom vodom i stavite u rernu da se peče oko 20 minuta na 200 stepeni.

4. Pasulj na vodi

foto: Novi.ba

Potrebno: 1/2 kg belog pasulja, 250 g crnog luka, 1 šargarepa, 1 suva paprika, 2 kašike brašna, suva paprika i so.

Uveče potopite pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocedite, nalijte drugom vodom i stavite da provri. Ponovo ga ocedite i nalijte vodom koliko da ogrezne. Dodajte seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo suve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.

5. Rižoto od povrća

Potrebno je: 150 grama graška, 150 grama šargarepe, 150 g kukuruza šećerca, oko 1 šolja belog pirinča, so i biber i svež peršun, kurkuma (po želji).

Priprema: Skuvajte povrće u malo vode pa kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte. Kurkumu možete da dodate po želji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.