TAJNA LAKOG GUBLJENJA KILOGRAMA: Bitno je vreme kada imamo obrok!
Foto: Shuterstock

ključ zdravlja

TAJNA LAKOG GUBLJENJA KILOGRAMA: Bitno je vreme kada imamo obrok!

Tajna dobrog izgleda i odličnog zdravlja nije samo u tome šta jedete - već i kada jedete.

Objavljeno:

Prema istraživanju sprovedenom na Kings koledžu u Londonu, tempiranje obroka ima važnu ulogu u održavanju zdravlja i idealne telesne težine. Naučna istraživanja pokazuju da, na primer, večera između 21.30 i 22 časa povećava rizik od pojave visokog krvnog pritiska, gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Zato bi za naše optimalno zdravlje bilo važno da resetujemo sat našeg sistema za varenje:

Doručak Prvi dnevni obrok najbolje je da uzmemo sat od ustajanja. Tako se sprečava umor, daje potrebna energija telu i sprečava unos rafinirane hrane bogate šećerom i glutenom, poput kroasana i previše kofeinskih napitaka. Ručak Idealno bi bilo ručati pet sati od doručka. Tako se održava optimalan metabolizam i podstiče gubitak suvišnih kilograma. Večera Odlazak u krevet punoga želuca poguban je po naše zdravlje. Uživanje u kasnom obroku i odlazak u krevet uzrokovaće da se masne ćelije tela još više "udebljaju". Unos velikog broja kalorija zahtevaće i pojačan rad gušterače, odnosno lučenje insulina, što će uzrokovati i poremećaj sna.

San je najbolja prirodna "antiejdžing" terapija. I naučno je dokazano da dovoljno sna pomaže u regulaciji telesne težine. Zato je večera pre 19 sati idealna za održavanje zdrave telesne težine, dok je vreme oko 17:30 sati idealno za vežbanje, jer tada telo najbrže sagoreva kalorije. Međuobroci Preporučena vremena za međuobroke su 11 i 16 sati. Međuobrocima u ovo vreme bolje se reguliše nivo glukoze u krvi i telu daje potrebna energija pre ručka i večere.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/b92.net/)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media