ŽENE SE ŽESTOKO POSTIDE I ZABRINU KAD VIDE OVO NA GRUDIMA: Ipak nije sve crno kao što mislite...
Foto: preentscreen

savet

ŽENE SE ŽESTOKO POSTIDE I ZABRINU KAD VIDE OVO NA GRUDIMA: Ipak nije sve crno kao što mislite...

Poslušajte savete stručnjaka

Objavljeno:
  • 6

Da li ste možda primetili da na vašim bradavicama rastu dlake? Ginekolog Alisa Dvek iz Njujorka kaže da joj pacijentkinje često postavljaju pitanje da li je to normalno ili pak zabrinjavajuće.

Dvekova tvrdi da je u pitanju sasvim normalna pojava, ali jednostavno - neke žene ih nemaju ili ih imaju vrlo neznatno, dok su kod drugih pojačane.

Dlake se najčešće javljaju na aeroli - mekoj, smeđkastoj koži koja je okružuje i to nije toliko neobično jer se folikule dlake nalaze na svim delovima kože.

Uglavnom su rezultat hormonskog disbalansa, ali ponekad je i reč o tome da Mongomerijeve žlezde na bradavicama "rade" svoj posao i to zapravo i nije toliko loše.

"Ako imate previsok nivo testosterona, muških hormona, dlake će se javljati na neobičnim mestima na vašem telu kao što su i bradavice, grudi, brada, ušna školjka...", rekla je Alisa Dvek.

Ipak, ako primetiti iznenadni rast dlaka na tim područjima gde su muškarci uglavnom dlakavi moguće je da patite od sindroma policističnih jajnika, o čemu već treba da porazgovarate sa doktorom.

Grudi
Grudi foto: preenscreen

Kako ih bezbedno ukloniti (ukoliko želite)?

"Preporučuje se da radite ono što vam je ugodno, nekim ženama recimo ne smetaju dlake na bradavicama, čak ih i ne primećuju. Ali, neke žene to ipak nervira, a čupkanje je najčešći način uklanjanja. Budite sigurni da je pinceta čista i dezinfikovana, kako ne bi došlo do infekcije, koja je moguća na takvim mestima.

Ako područje nakon toga postane crveno, otečeno i bolno, a ne prođe u toku jednog dana, onda posetite lekara", savetovala je ova američka doktorka.

Bonus video

prof. dr Aleksandar Đukić endokrinolog, Klinički centar Kragujevac – o lečenju varijabilnosti glikemije

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media