ZUJI VAM U UŠIMA? Bolje što pre proverite DA NIJE U OVOME PROBLEM!
Foto: Pixabay

neprijatno

ZUJI VAM U UŠIMA? Bolje što pre proverite DA NIJE U OVOME PROBLEM!

Šum je češće javlja krajem dana, u večernjim satima

Objavljeno:
  • 14

Šum, ili zujanje u ušima je problem koji mnogi ljudi imaju, a većina u starijim godinama. Može da "zašumi" i mlađoj populaciji i ovo može biti simptom nekih opasnih bolesti.

Šum (lat. Tinnitus) javlja se kod 10-15% osoba, a češći je kod starijih osoba, kod koji se javlja s učestalošću i do 25%. Razlikujemo subjektivni i objektivni tinitus.

Subjektivni tinitus je osećaj zvuka bez zvučnog podražaja (više od 95% slučajeva), a čuje ga samo bolesnik. Subjektivni tinitus nastaje uz svaku promenu na slušnim putovima (oštećenje spoljašnjeg uva, slušnog kanala, bubne opne, unutrašnjeg uva, moždanih struktura itd.).

Može nastati i kod mlađih osoba u slučajevima dugotrajnog i/ili čestog izlaganja buci (npr. preglasna muzika, buka na radnom mestu itd.). Kod starijih osoba vrlo često je povezan s nagluvošću ("staračka nagluvost") odnosno živčanim gubitkom sluha (u takvim slučajevima može pomoći slušni aparat).

Šum odnosno zujanje, zvonjenje, piskanje itd. u ušima može biti povremeno ili trajno s promenjivim intenzitetom, a češće se javlja krajem dana, u večernjim satima.

Objektivni tinitus je vrlo redak (cca 1%), a nastaje zbog zvuka koji stvaraju strukture u uvu ili u blizini srednjeg uva. Retko je tako glasan da ga čuje i lekar odnosno osoba pored bolesnika. Tinitus mogu izazvati i neki lekovi, ali može biti i posledica upale uva, otoskleroze, začepljenja slušnih kanala, oboljenja krvnih sudova u glavi, tumora slušnog živca, nekih tumora mozga itd.

Kod trajnog zujanja u ušima tzv. hroničnog tinitusa, većina osoba se više ili manje "navikne" na isto, ali kod manjeg broja se može javiti i nervoza, pad koncentracije, teskoba, smetnje sna, pad raspoloženja i više ili manje izražena depresija, pa je ponekad potrebna i pomoć neuropsihijatra.

Stres, napetost itd. istovremeno pojačavaju tinitus odnosno oset šuma. Najčešće govorimo o simptomu, a ne o bolesti jer se retko ustanovi tačan uzrok. U svakom slučaju, kada se javi, treba se javiti svom lekaru i u dogovoru s njim potom otorinolaringologu, neurologu, kardiologu itd.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media