POJEDITE ČETIRI BADEMA SVAKI DAN: Postoji 9 sjajnih razloga koji će vas naterati da to uradite JOŠ DANAS!
Foto: Profimedia

ZDRAVO I UKUSNO

POJEDITE ČETIRI BADEMA SVAKI DAN: Postoji 9 sjajnih razloga koji će vas naterati da to uradite JOŠ DANAS!

Ako svaki dan jedete bademe, s njima unosite i ključne hranjive materije – poznato je da su bogati vitaminom E, kalcijumom, magnezijom i kalijumom

Objavljeno:

Bademi su prepuni vitamina i drugih elemenata koji našem telu daju potrebnu količinu hranjivih materija i čine nas zdravima. Prirodni, neslani bademi ukusne su i hranjive grickalice. Samo nekoliko njih dnevno može nam pomoći u poboljšanu zdravlja srca, odnosno sprečavanju bolesti srca. Takođe pomaže u borbi protiv bolesti poput dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Ako svaki dan jedete bademe, s njima unosite i ključne hranjive materije – poznato je da su bogati vitaminom E, kalcijumom, magnezijom i kalijumom. Takođe su značajan izvor belančevina i vlakna, a sadrže vrlo malo šećera. Bademi su i bogat izvor nezasićenih masnoća pa ne sadrže holesterol ili so. Od svih orašastih plodova sadrže najveću količinu riboflavina (vitamin B2) kao i niacina (vitamin B3).

Pogledaj što će se dogoditi tvom tijelu ako ćeš jesti četiri badema svaki dan…

1. Smanjuje nivo holesterola

Bademi su poznati kao najučinkovitiji kad je reč o smanjenju lošeg holesterola. Ako vam je nivo holesterola već visok, pokušajte da povećate unos badema na 20-30 komada dnevno.

2. Zdrava kosa

Bademi sadrže nekoliko vitamina potrebnih za poboljšanje rasta kose, a takođe i jačaju kosu. Poznato je da magnezijum i cink stimulišu rast kose, a vitamin B daje kosi sjaj i dugovečnost. 3. Sprečava bolesti srca

Bademi su bogati antioksidansima, monozasićenim mastima, magnezijumom i bakrom – za koje se zna da su dobri za zdravlje srca i krvnih sudova. Jedenje badema s ljuskom pomaže u sprečavanju ishemijskog srčanog udara ili drugih srčanih stanja. To je jedan od najznačajnijih zdravstvenih benefita svakodnevne konzumacije badema.

Bademi imaju mnoge benefite po ljudsko zdravlje
Bademi imaju mnoge benefite po ljudsko zdravlje foto: Profimedia

4. Sprečava nastanak bora

Bademi sadrže mangan koji pomaže pri proizvodnji kolagena – belančevine odgovorne za tonus kože. Sadrži i vitamin E, antioksidans koji pomaže u borbi protiv znakova starenja.

5. Popravlja crevnu floru

Ljuskica badema sadrži probiotike potrebne za rast i razmnožavanje dobrih crevnih bakterija. Ako postoji neravnoteža, mogu se pojaviti simptomi poput bolova u stomaku, lošeg zadaha i problema s varenjem. Stoga se preporučuje svakodnevna konzumacija badema.

6. Mršavljenje

Konzumacija badema će vas podstaći da jedete manje ugljenih hidrata tokom dana. Pomaže pri normalizaciji metabolizma, a takođe doprinosi gubitku težine. Sadrži i vlakna koja nam daju osećaj sitosti. Ovo je jedna od top zdravstvenih prednosti badema za naše telo.

Konzumacija badema pomaže pri normalizaciji metabolizma, a takođe doprinosi gubitku težine
Konzumacija badema pomaže pri normalizaciji metabolizma, a takođe doprinosi gubitku težine foto: Profimedia

7. Poboljšava moždanu aktivnost

Budući da bademi sadrže vitamin E, to pomaže u poboljšanju pamćenja (ako se redovito konzumiraju). Ovi orašasti plodovi također usporavaju starenje mozga. 8. Smanjuju rizik od raka debelog creva

Svakodnevna konzumacija badema drastično smanjuje pojavu lezija koje vode do raka debelog creva. Dakle, redovna konzumacija badema smanjuje rizik od karcinoma debelog creva.

9. Pomaže u borbi protiv kamena u žuči

Bademi su povezani sa smanjenjem pojave kamena u žuči. To je zato jer bademi smanjuju nivo lošeg holesterola. BONUS VIDEO: OVE NAMIRNICE obavezno jedite zimi! Pogledajte i zašto!

(Espreso.co.rs/Miss7.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.