NE IDITE NA ODMOR AKO IMATE PROBLEM SA OVIM ORGANOM: Dr Šebetić upozorava
Doktor, Foto: Printscreen/Youtube/ Ana Abrahamsberg

oprez

NE IDITE NA ODMOR AKO IMATE PROBLEM SA OVIM ORGANOM: Dr Šebetić upozorava

Srčani bolesnici koji boluju od popuštanja srca jako teško i loše tolerišu visoke temperature, zato je za njih najbolje da idu na godišnji odmor na početku leta ili još bolje na kraju leta; ili jun ili septembar

Objavljeno: 11:28h

Srčani bolesnici koji boluju od popuštanja srca jako teško i loše tolerišu visoke temperature, zato je za njih najbolje da idu na godišnji odmor na početku leta ili još bolje na kraju leta; ili jun ili septembar, smatra doktor.

Kako bi srčani bolesnici trebalo da se ponašaju na godišnjem odmoru, šta bi trebalo da izbegavaju i kada ne bi smeli da se upute na odmor, objašnjava dr. med. Dražen Šebetić, specijalista internista i subspecijalista kardiolog za Ordinacija.hr.

KOJE JE DOBA LETA NAJBOLJE ZA GODIŠNJI ODMOR SRČANIM BOLESNICIMA?

1 / 7 Foto: Profimedia

Srčani bolesnici koji boluju od popuštanja srca jako teško i loše tolerišu visoke temperature, zato je za njih najbolje da idu na godišnji odmor na početku leta ili još bolje na kraju leta; ili jun ili septembar. Bolesnici koji boluju od koronarne bolesti, oni dobro tolerišu visoke temperature i za njih nema nekakvih posebnih ograničenja. Oni moraju da paze na to da se naglo ne izlažu hladnoj vodi, to je posebno za njih važno.

ŠTA SE OBAVEZNO MORA NALAZITI U TORBICI S LEKOVIMA SRČANOG BOLESNIKA?

Treba se nalaziti sva redovna terapija koju uzima i ona koja je preporučena povremeno od strane lekara. Znači, sva ona terapija koja je preporučena kao i medicinska dokumentacija.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

ŠTA SRČANI BOLESNICI OBAVEZNO MORAJU DA IZBEGAVAJU NA GODIŠNJEM ODMORU?

Srčani bolesnici na godišnjem odmoru treba da izbegavaju neuobičajeno velike napore koji nisu adekvatni njihovom zdravstvenom stanju, to je prva stvar. Zatim treba da izbegavaju nagle i velike gubitke tečnosti jer već samim uzimanjem lekova oni najčešće imaju povećane gubitke tečnosti, a u letnjim mesecima se može dogoditi da usled nekakvog neadekvatnog napora dođe do povećanog gubitka tečnosti. Takve situacije svakako treba da izbegavaju. Isto tako, treba izbegavati pretrpavanje hranom. Hrana mora biti prilagođena spoljašnjim uslovima i samoj bolesti pacijenta.

1 / 4 Foto: Profimedia

PRVI SIMPTOMI – KADA TREBA POSUMNJATI NA SRČANI UDAR?

Osnovni prvi simptom srčanog udara je snažan i jak bol iza grudne kosti. Taj bol može varirati u intenzitetu i načinu nastanka. On po pravilu ne prestaje, traje kontinuirano, može se širiti u levu ruku, u leđa, vilicu... A neke oblike srčanog udara, uz bol, prate i mučnina i povraćanje.

deda, Srčani udar
foto: Profimedia

U KOM STANJU SRČANI BOLESNIK NE BI SMEO DA IDE NA GODIŠNJI ODMOR?

Osnovni preduslov da bi srčani bolesnik putovao na godišnji odmor je stabilna bolest. Znači, stabilna bolest koja se može lečiti u kućnim uslovima. To je osnovni preduslov. U slučaju bilo kakve nestabilnosti ili pogoršanja bolesti nije preporučljivo da se kreće na odmor. Ako je već putovanje neodloživo, tada bolesnik mora znati kuda putuje i koja je najbliža zdravstvena ustanova u koju može otići u slučaju potrebe.

(Espreso / Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.