OVA BILJKA VREDI KAO SUVO ZLATO: Poznata nam je kao KOROV, a ne može biti bolja za ZDRAVLJE
Maslačak, Foto: Printscreen/Youtube/Warped Perception

obratite pažnju

OVA BILJKA VREDI KAO SUVO ZLATO: Poznata nam je kao KOROV, a ne može biti bolja za ZDRAVLJE

Ovo nije kultivisana vrsta, već ona koja raste kao korov, kad se mnogobrojno seme, osim vetrom, raznese i uz pomoć nekih životinja

Objavljeno:

Maslačak je trajna zeljasta biljka koja ima sposobnost da prezimi ispod snežnog pokrivača. Visine je 5 - 25 cm, u zavisnosti od uslova rasta. Ima tamnozelene nazubljene listove iznad kojih raste šuplja stabljika sa žutim cvetom. Glavica cveta se posle nekog vremena zatvori i osuši, a drugi put cveta seme, koje se jasno vidi. Od delikatnih padobrančića koji su povezanim semenkom sa tučkom stvara se bela kugla. Jači vetar nosi ovo seme kroz vazduh i razmnožava preko livade.

Maslačak je izuzetno zdrav, izdržljiv i samoodrživ. Ovo nije kultivisana vrsta, već ona koja raste kao korov, kad se mnogobrojno seme, osim vetrom, raznese i uz pomoć nekih životinja. Ukoliko se želi gajiti za salatu, maslačak se lako uzgoji i nije zahtevan po pitanju zemljišta i nege.

Vrste maslačka

Maslačak je prepoznatljivog izgleda. Postoje razlike u izgledu vrsta maslačka koji rastu na različitoj nadmorskoj visini. Sa rastom nadmorske visine, glavice su manje, a listovi su sve veći i otporniji. On se na toploj klimi vremenom uspešno prilagodio i stvorio zaštitu, pa se u Kazahstanu od pojedinih vrsta maslačka proizvodi kaučuk. Ruski maslačak je vrsta sa manjim a otpornim listovima i cvetovima, i upotrebljava se u proizvodnji kaučuka za gume, koji ima široku primenu.

Maslačak, Polje, Livada
foto: Printscreen/youtube/LekoviteBiljke

Generalno, ne postoji značajna podela sorti. Osnovni oblik biljke je isti u svim zemljama u području sa umerenom klimom, dok se oblik lista i glavice između vrsta donekle razliku. Razlika se vidi u i debljini lista. U nekim delovima istočne Evroazije cvet maslačka bude manji i svetlije boje. Međutim, način razmnožavanja je isti, kao i njegova samoodrživost i upotrebljivost na mnogo načina.

Sadnja maslačka

Maslačak može uspevati posejan ili posađen u baštama, ali ga nije dobro saditi sa drugim usevima zbog veće količine semena zbog koje se stvara opasnost da uguši druge biljke. Priprema zemljišta je ista kao i za ostale useve, oranjem na 30 cm dubine uz dodatak stajskog đubriva dok veštačka đubriva loše utiču na njegov ukus i kao i cvetanje. Maslačak je izuzetno otporan i može da raste na raznim vrstama podloge. Cvetanje maslačka je pojava u uočljiva na različitim nadmorskim visinama, od nizina do planinskih padina. Bolje je koristiti humusno i rastresito zemljište za uzgoj nego glineno i to radi olakšavanja branja i kasnije uklanjanja korena. Odabir zemljišta je važan i za kvalitet samog ploda, koji želimo da postignemo setvom naših useva.

(Espreso/Baštovanka.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.