"TO JE ALARMANTNI SIMPTOM" Doktor Džamić UPOZORAVA na STRAŠNU BOLEST: Veoma je zastupljena u Srbiji
dr Zoran Džamić., Foto: RTS Printscreen

OPREZ

"TO JE ALARMANTNI SIMPTOM" Doktor Džamić UPOZORAVA na STRAŠNU BOLEST: Veoma je zastupljena u Srbiji

Sve više pacijenata dolazi u fazi kada hirurgija više nije dovoljna, a tada na scenu stupaju hemoterapija

Objavljeno:

Rak mokraćne bešike godišnje odnese i 1.000 života. O tome se ne govori se dovoljno često, ili skoro uopšte, iako godišnje u Srbiji tu dijagnozu dobije više od 2.300 ljudi, prenosi RTS.

Karcinom mokraćne bešike u Srbiji je peti po učestalosti i osmi po smrtnosti, zbog čega je maj mesec posvećen borbi protiv tzv. "siročeta onkologije", kako ga naziva direktor Klinike za urologiju UKCS, prof. dr Zoran Džamić, a prenosi RTS.

- Nažalost, u poslednjih 20 godina u eri velikog napretka na polju lečenja mnogih oblika karcinoma, nije se mnogo napredovalo u lečenju raka mokraćne bešike. Zbog toga je strašno važna prevencija. Pojava krvi u urinu je glavni alarmatni simptom koji treba da dovede pacijenta kod lekara - objašnjava Džamić za RTS.

Bešika
foto: Profimedia

Faktori rizika su pušenje, gojaznost, rad u različitim industrijama. Genetska komponenta nije toliko izražena kao kod drugih oblika karcinoma. Treba napomenuti i da muškarci mnogo češće oboljevaju - skoro duplo više. Rana dijagnostika i ultrazvuk mogu mnogo da pomognu u postavljanju dijagnoze.

- Kada govorimo o lečenju, hirurgija je zlatni standard. Međutim, sve više pacijenata dolazi u fazi kada hirurgija više nije dovoljna, a tada na scenu stupaju hemoterapija, bio, loška terapija i imunoterapija koja pokazuje značajne rezultate - ističe Džamić.

(Espreso/NajŽena/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.