OVIH 5 STVARI MOGU DA SPUSTE HOLESTEROL ZA TREN OKA: Kada ovo vidite, više nećete imati PROBLEM SA NJIM
Holesterol, Foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

morate znati

OVIH 5 STVARI MOGU DA SPUSTE HOLESTEROL ZA TREN OKA: Kada ovo vidite, više nećete imati PROBLEM SA NJIM

Ukoliko imate problema sa visokim holesterolom ovih pet saveta bi trebalo da poslušate:

Objavljeno: 15:07h

Za početak da razjasnimo šta je holesterol:

Šta je holesterol?

Holesterol je masna, voštana supstanca u vašoj krvi. Deo holesterola dolazi iz hrane koju jedete. Vaše telo čini ostalo.

Holesterol ima nekoliko korisnih svrha. Vašem telu je potreban za proizvodnju hormona i zdravih ćelija. Ipak, previše pogrešnog tipa holesterola može izazvati zdravstvene probleme.

Imate dve vrste holesterola u svom telu:

Lipoprotein niske gustine (LDL) je nezdrava vrsta holesterola koja začepljuje arterije. Želite da zadržite nivo ispod 100 mg/dL. Lipoprotein visoke gustine (HDL) je zdrava vrsta koja pomaže u uklanjanju LDL holesterola iz vaših arterija. Želite da ciljate na nivo od 60 mg/dL ili više.

Kako smanjiti holesterol Prvi pristup snižavanju holesterola je ishrana, vežbanje i druge promene u načinu života. Evo pet saveta koji će vam pomoći da počnete.

1. Usvojite novu ishranu Pravilna ishrana je važan deo i snižavanje LDL holesterola i podizanja HDL holesterola. Želećete da izbegavate zasićene i trans masti jer povećavaju LDL holesterol. Zasićene masti možete pronaći u hrani kao što su:

  • crveno meso
  • prerađeno meso kao što su viršle, bolonja i feferoni
  • punomasna mlečna hrana poput sladoleda, krem sira i punomasnog mleka

Trans masti se prave kroz proces koji koristi vodonik za pretvaranje tečnog ulja u čvrstu mast. Proizvođači vole trans masti jer pomažu da upakovana hrana duže ostane sveža. Ali trans masti su nezdrave za vaše arterije.Ove nezdrave masti ne samo da podižu LDL holesterol, već i snižavaju HDL holesterol. Zato ih treba u potpunosti izbegavati, ako je moguće.

Pronaći ćete trans masti u hrani kao što su:

  • pržene hrane
  • brza hrana
  • upakovane pečene proizvode kao što su kolačići, krekeri i kolačići

Umesto toga, dobijajte masti iz zdravih mononezasićenih i polinezasićenih izvora kao što su:

  • masne ribe poput lososa, tunjevine, pastrmke, haringe i sardine
  • maslinovo ulje, ulja repice, šafranike, suncokreta i semena grožđa
  • avokado
  • orasi poput oraha i pekana
  • semena
  • soja

Iako je nešto holesterola u vašoj ishrani u redu, pokušajte da ne preterujete. Ograničite hranu poput puta, sira, jastoga, žumanca i mesa organa, koji su svi visoki u holesterolu.

soja
foto: sobadsogood.com

Takođe, pazite na količinu rafinisanog šećera i brašna koje jedete. Držite se celih žitarica kao što su integralna pšenica, smeđi pirinač i ovsena kaša. Cela zrna su takođe bogata vlaknima, koja pomažu u uklanjanju viška holesterola iz vašeg tela.

Ostatak ishrane za snižavanje holesterola zaokružite obiljem raznobojnog voća i povrća i nemasnim proteinima poput piletine bez kože, pasulja i tofua.

2. Vežbajte više Fitnes je od suštinskog značaja za vaše opšte zdravlje i blagostanje, ali takođe može pomoći u povećanju vašeg HDL holesterola. Pokušajte da dobijete 30 do 60 minuta aerobne vežbe u većini dana u nedelji.

Ako nemate vremena, podelite svoje vežbe na delove kojima je lakše upravljati. Šetajte 10 minuta ujutru, 10 minuta za vreme ručka i 10 minuta kada se vratite kući sa posla ili škole. Uključite trening snage sa tegovima, trakama za vežbanje ili otporom na telesnu težinu najmanje dva puta nedeljno.

3. Izgubiti težinu Dobro jedenje i češće vežbanje takođe će vam pomoći da se smanjite. Ako ste gojazni ili gojazni, gubitak od samo 5 do 10 funti može biti dovoljan da poboljšate nivo holesterola.

Trake za vežbanje, Vežbanje, Trening
foto: Profimedia / Yevhen Rychko / Panthermedia /

4. Prestanite pušiti Pušenje je loša navika iz više razloga. Pored povećanja rizika od raka i bolesti pluća, hemikalije u dimu cigareta oštećuju vaše krvne sudove i ubrzavaju nakupljanje plakova u vašim arterijama.

Prestanak pušenja može biti veoma izazovan, ali postoji mnogo dostupnih resursa. Razgovarajte sa svojim doktorom o grupama podrške ili programima kojima se možete pridružiti za pomoć.

Takođe možete dobiti podršku preko telefonske aplikacije kao što je KuitNet, koja pomaže ljudima koji pokušavaju da prestanu da puše da se povežu jedni sa drugima. Ili preuzmite KuitGuide da biste saznali više o svojim okidačima i pratili svoje želje.

5. Razgovarajte sa svojim lekarom o lekovima za snižavanje holesterola Ako promene u načinu života ne pomažu dovoljno da snizite loš holesterol, razgovarajte sa svojim lekarom o lekovima na recept koji bi mogli pomoći. Neki od ovih lekova snižavaju LDL holesterol, dok drugi povećavaju HDL holesterol. Neki rade oboje.

03:16

AKO VAS UJEDE KRPLELJ, BOLJE GA NE VADITE SAMI! Doktor otrkio koje su opasnosti ako ne zatražimo stručnu pomoć NAKON UBODA

(Espreso/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.