EVO ŠTA VAM RADI RAČUNAR I PLAVA SVETLOST: Šteti više nego što mislite, URADITE OVO da sprečite FATALNE POSLEDICE
Plavo svetlo, Foto: AP/Wilfredo Lee

OPASNO

EVO ŠTA VAM RADI RAČUNAR I PLAVA SVETLOST: Šteti više nego što mislite, URADITE OVO da sprečite FATALNE POSLEDICE

Ako radite za računarom sigurno ste osetili neki od ovih simptoma

Objavljeno:

Čovek nije stvoren da sedi 8 i više sati, pogotovo ne pogrbljen ispred računara u neudobnim stolicama. Zapravo, kao živa bića trebalo bi da budemo aktivni preko sat i po vremena dnevno, jer pola sata šetnje ne može da nadomesti posledice koje nastaju od dugoročnog sedenja.

Zbog ovog problema javljaju se najrazličitije, opšte poznate posledice, ali zbog sedenja ispred računara imamo pregršt drugih, manje poznatih tegoba.

Frilenser, Frilens, Frilenseri, Računar, Kompjuter, Rad od kuće
foto: Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia

Najčešće se javlja glavobolja, koja može biti uzrokovana različitim faktorima, kao što su napetost mišića vrata i ramena, neodgovarajuća pozicija sedenja ili gledanja, povećano naprezanje očiju, dehidratacija, napetost zbog posla ili stresa.

Drugi uzrok glavobolje kod dugotrajnog sedenja pred računarom, televizorom ili mobilnim može biti povećano naprezanje očiju zbog dugotrajnog gledanja u ekran. To može uzrokovati suvoću i umor očiju.

Frilenser, Frilens, Frilenseri, Računar, Kompjuter, Rad od kuće
foto: Caiaimage/Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Šta raditi?

Kako bi se smanjili rizici od zdravstvenih problema uzrokovanih dugotrajnim sedenjem ispred računara ili televizora, preporučuje se redovno vežbanje, pravilna postavka radne površine, redovno uzimanje pauza tokom rada, i osiguravanje dobrog kvaliteta vazduha u prostoriji.

Takođe, važno je osigurati dovoljno hidratacije i uravnoteženu ishranu kako bi se smanjio rizik od drugih zdravstvenih problema.

Starost, Starci, Trčanje
foto: Profimedia

Prema tome, ograničite vreme koje provodite ispred ekrana pa većinu tog vremena posvetite poslu. Korišćenje uređaja za zabavu treba zameniti čitanjem, laganim vežbanjem ili igranjem društvenih igara.

Stručnjaci savetuju i jednosatnu pauzu, izlazak na svež vazduh, šetnju i istezanje. Tako će telo dobiti dovoljno kiseonika za krv i mozak, a oči će se odmoriti.

I ne zaboravite unos vode, piše Dnevno.hr.

NAJNEOBIČNIJI BAJKERI U SRBIJI: Imaju samo dve želje - da zadrže mlade na selu i pomognu siromašnoj deci:

02:24

NAJNEOBIČNIJI BAJKERI U SRBIJI: Imaju samo dve želje - da zadrže mlade na selu i pomognu siromašnoj deci

(Espreso/Dnevno.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.