OVO JE PRVI SIMPTOM IŠIJASA KOJI SE JAVLJA PRE SVAKOG DRUGOG: Srbi ga ignorišu jer DELUJE NAIVNO
Išijas, Foto: Shutterstock

morate znati!

OVO JE PRVI SIMPTOM IŠIJASA KOJI SE JAVLJA PRE SVAKOG DRUGOG: Srbi ga ignorišu jer DELUJE NAIVNO

Najčešće se dešava da ljudi posle određenog doba boluju od išijasa, a ovo su simptomi koje ne smete ignorisati:

Objavljeno:

Išijas se javlja u donjem dlu leđa, zadnjici, ili različitim delovima stopala a ovo je njegova definicija i simptomi:

Išijas ili išijalgija je skup simptoma nastalih nagnječenjem jednog od pet kičmenih korenova živaca koji zajedno čine išijadični živac. Nastaje usled opterećenja kičme, tako da je išijas veoma česta pojava kod trudnica.

Međutim češća pojava išijalgije jeste posledica starenja organizma, kao i degenerativne promene na međupršljenskim diskusima. Podizanje tereta iz nezgodnog položaja ili izvođenje pogrešnog pokreta dovodi do pucanja prstena diskusa, koji počinje da pritiska odgovarajući kičmeni koren.

Ukoliko se javlja blagi bol u ponovljenim epizodama, savet je obuka za vežbe koje će povoljno uticati na mišiće oko kičme i dodatno ih učvrstiti te time sprečiti bol u donjem delu ledja.

Kako prepoznati simptome?

Bol se najčešće javlja nakon jačeg naprezanja i progresivno se širi ka kuku, niz nogu kroz potkolenicu i list sve do prstiju na nogama. Najpouzdaniji znak išijasa jeste snižen ili ugašen Ahilov releks, dok je gubitak osećaja za dodir na palcu noge siguran znak oštećenja diskusa između četvrtog i petog lumbalnog pršljena.

Karakteristično je takođe i pojačavanje bola s bilo kakvim naprezanjem (kašljanjem, kijanjem, smehom). Podizanjem ispružene noge dodatno se isteže išijadični živac što takođe dovodi bola. Simptomi su još i grčenje mišića duž kičmenog stuba, hipotonija mišića (mlitavost), nemogućnost stajanja na prstima i peti, kao i trnci u prstima.

Bol u leđima, Leđa, Bol, Išijas
foto: Profimedia

Kako nastaje išijas?

Išijas najčešće izaziva hernija međupršljenskog diska, dok su drugi uzročnici povrede leđa, iritacija živca izazvana artritisom kičme kao i mnogi drugi zapaljenski procesi. Osim toga išijalgija može da bude uzrokovana i genetikom, jer pojedine osobe imaju uži prostor između četvrtog i petog lumbalnog pršljena.

Razlog zašto su nervne strukture išijadikusa češće podložnije oštećenjima nego drugi živci, jeste zbog dužine išijadičnog nerva (najduži živac u telu), pa je samim tim i osetljiviji. Ovaj nerv prolazi kroz celo telo granajući se kroz mišiće, zglobove, kožu. Njegov put je veoma specifičan i u posebnim topografskim odnosima sa pojedinim organima stoga je to još jedan od razloga češće pojave išijalgije.

Najčešći uzroci išijasa

Stenoza spinalnog kanala (suženje kanala u donjem delu kičme)

Degenerativna bolest intervertebralnog diska (oštećenje diska, jastučića koji se nalazi između dva pršljena i obezbeđuje savitljivost kičme)

Spindilolisteza (stanje kad su jedan pršljen „sklizi“ preko drugog)

Trudnoća (zbog poremećaja statike i povećanog elasticiteta vezivnog tkiva)

03:34

TRAMPU REPUBLIKANCI OKRENULI LEĐA! Jelača iz Njujorka šokirao detaljima: Raste mu popularnost, ali OVAJ POTEZ ĆE MU DOĆI GLAVE

(Espreso/Artfizio)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.